Sdružení působící v části Vyškovska a okresu Brno-venkov vzniklo už v roce 2006. „Bohužel kvůli tomu, že jsme nezískali podporu, byla naše činnost v útlumu. Tehdy si se svými strategickými plány žádalo přes sto místních akčních skupin, zhruba sedmdesát až osmdesát procent bylo podpořených, ale ta naše k nim bohužel nepatřila," připomněl předseda místní akční skupiny Za humnama a zároveň křenovický starosta Jaromír Konečný.

Teď se ale skupina připravuje na další programové období. Začala s obnovou internetových stránek i přijímáním nových členů. „Děláme všechno pro to, abychom podporu získali. Nicméně dotace z Evropy a od státu nejsou jedinou možností, jak můžeme obcím pomáhat. Jsou různé jiné zdroje financování, existují třeba takzvané partnerské projekty, ve kterých můžeme spolupracovat s podpořenými místními akčními skupinami," vysvětlil Konečný.

Dodal, že v principu je smyslem činnosti místních akčních skupin především podpora rozvoje venkova utvářením a posilováním partnerské mezisektorové spolupráce. „Finanční podpora slouží jako nástroj k dosažení tohoto cíle," doplnil Konečný.

Mezi podpořené skupiny se na Vyškovsku dostaly Společná cesta, Moravský kras a Na cestě k prosperitě. Právě Společná cesta se sídlem v Rostěnicích-Zvonovicích sdružuje většinu obcí na Vyškovsku. „Pokud jde o obce, máme celkem sedmatřicet členů," upřesnila manažerka skupiny Ludmila Kolářová.

Za dobu svého trvání podpořila skupina už čtyřiapadesát projektů. „Jedním z nich je například rozšíření Vlastivědného muzea ve Švábenicích díky rekonstrukci střechy. Momentálně je ukončené výběrové řízení na dodavatelskou firmu, přestavba by měla být hotová do konce června," přiblížila Kolářová.

Akce za víc než dva a půl milionu korun by bez dotace nebyla reálná. Střecha přitom potřebuje opravit už naléhavě. „Budova muzea pochází z roku 1838, ve střeše je ještě původní vazba a krytina. Bohužel je v havarijním stavu, což by v extrémním případě mohlo vést i k propouštění vody při deštích a ohrožení exponátů," vysvětlil už dříve nutnost rekonstrukce švábenický starosta Josef Kubík.

Místní akční skupiny Moravský kras a Na cestě k prosperitě zasahují na Vyškovsko jen okrajově a sdružují tak jen několik obcí z regionu. Přesto se oběma povedlo už několikrát podpořit různé projekty. V současné době je to například rekonstrukce hasičské zbrojnice v Lulči nebo oprava obecního úřadu v Nových Sadech, o které se zasloužila právě místní akční skupina Moravský kras.

Právě v těchto dnech rekonstrukce v Nových Sadech začala. „Práce by měly být hotové někdy koncem června, do té doby funguje úřad v náhradních prostorách v bývalé škole. Je to jen asi o padesát metrů dál, takže by z toho neměly být žádné problémy," podotkl starosta Nových Sadů Jiří Šteflíček. Celkové náklady jsou kolem půl milionu korun, dotace zaplatí tři sta osmdesát tisíc korun.

Místní akční skupiny začaly vznikat v roce 2002 v souvislosti s Programem obnovy venkova. Spolupracují na rozvoji venkova, zemědělství a při získávání finanční podpory z Evropské unie a z národních programů pro svůj region. V současné době existuje na území České republiky přes sto padesát těchto skupin.