Podle předsedy Českého svazu chovatelů Okresní organizace Vyškov Františka Vlčka se jedná o hlubší problém společnosti. „Děti si jdou raději zahrát na počítači, než aby svůj volný čas věnovaly zvířátkům. Chybí jim k tomu vztah. A s tím nic neudělám. Před časem jsem byl na krajském úřadě žádat o finanční podporu od hejtmana. Říkal, že rád pomůže, nicméně musí vidět mladé zájemce. Jenže ti chybí," posteskl si nad špatnou situací Vlček.

Na Vyškovsku má pod sebou patnáct buněk. Lépe se jim daří na vesnicích. Exoti, morčata, králíci, exotické ptactvo nebo třeba holubi mladé ročníky netáhnou. „Momentálně evidujeme pouze patnáct mladých chovatelů. Není to rozhodně ideální počet. Nejlépe to nyní vypadá ve Švábenicích, kde máme šest mladých kolegů. Snad jim to nadšení vydrží a udělají si pěkné vztahy. Jednomu z nich jsem věnoval strakatého králíka. Byl nadšený. Jenže takových moc není," upozornil předseda.

Podle statutárního zástupce švábenické organizace Vladimíra Dolečka je to s mladými chovateli všeobecně špatné. „Vyrůstali jsme v jiné době, když se na vesnici zvířata skutečně chovala. Dnes je to bohužel jinak. Máme několik mladých chovatelů, kteří se k nám přihlásili. Zatím převládá nadšení. Jezdí s námi po výstavách a moc se jim to líbí. Uvidíme, jestli u toho vydrží. Kritickým obdobím bývá puberta," zmínil Doleček.

Pod okny bazény

Problémy vnímá i šéf vyškovského zooparku Josef Kachlík. Vesnice už dávno není tím, čím bývala, vztah ke zvířatům se změnil. „Místo slepic nebo prasat mají lidé na dvorech bazény. Může mě to akorát mrzet. Zoopark nicméně staví na domácích zvířatech, zájem u mladých lidí naštěstí trvá. Snad se to bude zlepšovat," prohlásil Kachlík.

V areálu dinoparku začali loni s popularizací včelařství. Projekt Včely do každé rodiny si chválí. „I to může být cesta, jde o dobrou investici, protože je o projekt nesmírný zájem. Máme už dvaatřicet včelstev, začínali jsme přitom se dvěma. Někdy je chovají celé rodiny, takže jsou včelařství velmi blízko také děti. Chystáme pro ně různé aktivity," připomněl ředitel zooparku.

Vlček doplnil, že výstavy organizace pořádá většinou v pátek dopoledne, aby se na ně mohly přijít podívat i školy. „Dopředu je informujeme. Organizujeme den dětí, kde jsou různé soutěže, nechybí opékání špekáčků. Děti si s sebou donesou zvířátko, které pak hodnotíme. O akci je mezi lidmi zájem," zmínil Vlček.

Jakmile ale podle něj přijde na lámání chleba, většinou se rodiče i děti rozhodnou jinak. „Asi za tím vším vidí hodně práce a zodpovědnosti," dodal předseda vyškovských chovatelů.

Například mladý Vyškovan Petr Pochylý si nedovede představit, že by měl chovat třeba holuby. „Máme v bytě psa. Ideální to není, nějaká zahrada by mu pochopitelně svědčila víc. I tak mi to bere spoustu času. Někdy se mi nechce. Na chov králíků nebo holubů nemám ani pomyšlení, i kdybych bydlel na venkově. Je to strašně moc práce. Nedivím se, že chovatelů obecně ubývá," řekl Pochylý.