"Od počátku roku je evidováno 215 potvrzených případů," uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Renata Ciupek. Hygienici situaci označují za největší epidemii žloutenky od počátku tisíciletí. Jižní Morava má skoro 1,2 milionu obyvatel.

Nejvíce nemocných je ve věkové kategorii 20 až 44 let. „Nákaza však postihuje i ostatní věkové kategorie. Nejvíce případů je v Brně a okolí, kde je 80 procent nakažených," uvedla Ciupek.

Podle ní k šíření napomáhají letní aktivity spojené se špatnou hygienou rukou. Patří mezi ně cestování, tábory, festivaly a podobně. Žloutenka se šíří kontaktem. Virus vniká do těla ústy a vylučuje se stolicí. Hygienici proto upozorňují veřejnost, že je potřeba si umývat ruce mýdlem a teplou vodou po každé návštěvě toalety a před každým jídlem.

Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a kůže. Žloutence lze předejít očkováním.

Na epidemii zareagovalo Brno, které začalo očkovat sociální pracovníky magistrátu a část městské policie kvůli zvýšenému riziku přenosu nákazy při výkonu práce. Očkování se týká asi 600 lidí, město zároveň chystá očkování zhruba 300 lidí bez domova. Dopravní podnik města Brna používá k čištění vozidel MHD silnější dezinfekci.