Kolaudace nových bytů je v plánu v srpnu a poté už nic nebrání nastěhování nájemníků. O byty je už teď velký zájem. „V pořadníku je asi šedesát zájemců. Záleží teď na lidech, jestli budou chtít do nových bytů, nebo do těch starších, které jsou levnější. Zájem je ale velký,“ potvrdil Drobílek.

Bezbariérové byty mají výměru kolem padesáti metrů čtverečních. Nájem za metr se bude pohybovat okolo 55 korun, i s poplatky tak vyjde bydlení měsíčně asi na pět tisíc korun. Nájemníci budou mít k dispozici koupelnu se sprchovým koutem, výtah, kuchyňskou linku bez myčky a v příštích dnech se budou montovat vestavěné skříně. Objekt je součástí domu s pečovatelskou službou, obyvatelé tak budou mít po ruce i praktického lékaře, pečovatelky nebo společnou zahradu.

První zájemci by se mohli do nového stěhovat pravděpodobně už na začátku září. „Rozhodně si myslím, že jde o dobrou investici. Jenom je škoda, že bytů bude jen osm. Určitě se tak nedostane na všechny,“ řekla k novým bytům obyvatelka Ivanovic Pavla Lasovská.

Jak Deník Rovnost informoval, nové byty pro staré lidi, začínající rodiny a osamělé matky měly vzniknout i ve Vyškově. Budova bývalé zdravotnické školy v Dědicích jich měla nabídnout třicet. Jihomoravský kraj, který je jejím majitelem, ale oznámil, že ji hodlá prodat. Výstavba nových bytů podle něj spadá pod obce.

To se nelíbí vedení vyškovské radnice. Má obavy, že kupec ze školy vytvoří ubytovnu. „Riziko problémů je umocněné tím, že v místě byl internát. Ten, kdo objekt koupí, tam okamžitě může nastěhovat problémové lidi. A ze strany města není možná jakákoliv obrana, jelikož je to zkolaudované jako ubytovna,“ nesouhlasil starosta Karel Goldemund.

PAVEL VIČAR

ALENA GRYCOVÁ