Vedení obcí přišla na způsob, jak si nechat program zpracovat za několikanásobně nižší cenu. „Pracuji na projektu meziobecní spolupráci vesnic, které spadají do rozšířené působnosti Slavkova u Brna. Na zhotovení společného rozvojového plánu se nás zatím domluvilo zhruba deset. Každou obec to bude stát několik desítek tisíc korun. Náklady ale mohly být třeba i čtyřikrát vyšší," nastínil starosta Křenovic Jaromír Konečný.

Úspora spočívá v tom, že program nebude zpracovávat soukromá firma. „Pro potřeby Dobrovolného svazku obcí Ždánický les a Politaví existuje pracovní pozice na třetinový úvazek. Obce se rozhodly sdružit svoje prostředky, takže pracovníka na této pozici zaměstnají pro zhotovení programů na plný úvazek, a tím pádem každá ušetří. Například Vážany by za soukromou firmu zaplatili i sto tisíc korun, takhle nás to bude stát pouze dvacet tisíc," vysvětlil starosta Vážan nad Litavou Josef Hloužek.

Rozvojový plán podle jeho slov slouží hlavně k tomu, aby každá obec měla jasno, jaké jsou její priority v dalším období. „Dotazník obyvatelům nás obeznámí s tím, co si lidé myslí, že u nás chybí, čeho se jim nedostává, nebo také co například považují za zbytečné," poznamenal Hloužek.

Výsledky dotazníkového šetření by chtěli zastupitelé obcí mít na stole do říjnových voleb. „Až teprve nová zastupitelstva pak budou společně pracovat na konkrétních programech jednotlivých obcí, kterými by se měla řídit asi tak do roku 2020," upřesnil starosta Konečný.