Připravený je podle pořadatelů bohatý program nesoucí se v duchu 200. výročí bitvy u Lipska, známé také jako Bitvy národů, který se bude značně lišit od předchozích ročníků. „Návštěvníci se můžou kromě jiného těšit na inscenovanou bitevní ukázku, ve které se představí Thérèse Sans-Gene přezdívaná jako Císařova dragounka. Byla to žena, která od začátku na rozdíl od jiných jako žena vystupovala, prošla mnoha bitvami, utrpěla zranění. A dožila se vysokého věku, zemřela v pětaosmdesáti letech," přiblížil Ivan Vystrčil z němčanské stáje Acaballado, která letos zajišťuje vojenskou část akce.

Brány parku se lidem otevřou v sobotu v devět hodin ráno. „Zahájení se uskuteční o hodinu později. Proslov bude mít slavkovský starosta, který mimo jiné také vystřelí z děla. Následovat bude komentovaná ukázka dvaadvaceti uniforem se všemi proprietami," zmínil Vystrčil.

Výcvik turistů

Zaregistrovaných je podle něj zatím asi sto padesát vojáků, pětadvacet až třicet koní, několik děl a padesát stanů. Slavkovský zámecký park se rozdělí na tři tábory. „Největší bude napoleonský, ve kterém se odehraje například zhruba půlhodinový výcvik z řad turistů," dodal Vystrčil.

Součástí Zámeckých napoleonských dní bude tradiční mezinárodní výstava vín. „Tu zahájí pokus o rekord v sabráži, tedy odetnutí láhve se sektem," uvedla vedoucí programového oddělení slavkovského zámku Jana Slouková. Vytvořit rekord se pokusí dvacet jezdců na koních.

Lákadlem bude podle organizátorů také přehlídka koní v proměnách staletí. Akci zakončí slavnostní ohňostroj, který bude součástí multimediálního pořadu Slavkovské nebe. „Připomene dvousté výročí Bitvy národů. Zazní při něm například úryvky vojáků a číst se bude i Napoleonova zpověď. Po skončení ohňostroje se zámecký areál neocitne ve tmě, ale památku a cestu z parku osvítí dvě stovky svíček, kolem kterých lidé budou odcházet a vychutnávat si atmosféru," uvedl Vystrčil.

V sobotu zámek nabídne i kostýmované prohlídky s Napoleonem. „A za zvýhodněné ceny bude přístupná samozřejmě i expozice Napoleon-Austerlitz věnovaná bitvě u Slavkova. Tu od otevření v červnu navštívilo přes dva tisíce lidí, což nás těší. Pro lidi je expozice atraktivní a z devadesáti procent máme pozitivní reakce," sdělil ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Program akce:09.00 otevření zámecké zahrady, řemeslného jarmarku
10.00 zahájení programu, komentovaná ukázka uniforem
12.00 X. ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz 2013, pokus o rekord v sabráži
14.00 přehlídka Kůň v proměnách staletí
17.00 inscenovaný bitevní střet nazvaný Císařova dragounka
21.30 Slavkovské nebe

zdroj: Zámek Slavkov-Austerlitz