Hodnocení přihlášených vzorků, kterých se letos sešlo přibližně osm set, už mají členové sedmadvaceti komisí za sebou. „Mezi bílými víny zvítězil výběr z bobulí Pálava 2011 firmy Vinice Hnanice. V kategorii červených získala prvenství pěstitelka Eliška Křížová z Viničných Šumic se svým André z roku 2011 a absolutním vítězem, se čtyřiadevadesáti body za bílé a třiadevadesáti za červené víno, se staly právě Vinice Hnanice. Jde o vinařskou obec kousek od Znojma," vyjmenoval šéf bučovických vinařů Aleš Navrátil, který na výstavě představí svoje Chardonnay z roku 2007, výběr z hroznů. Návštěvníci se můžou kromě degustace těšit také na bohatý doprovodný program.

Soubor ze Ždánic

Od rána bude hrát cimbálovka a vystoupí také místní Karel Gott Josef Bouda se svou revivalovou kapelou. „Bude to pro nás premiéra, na zámeckém koštu jsme ještě nevystupovali. Budeme mít dva vstupy, první od půl čtvrté odpoledne. Poté na pódiu přivítáme národopisný soubor ze Ždánic, který bude mít hodinové vystoupení. S publikem se přijdeme rozloučit v pět hodin," lákal Bouda.

Jeho fanoušci se můžou těšit na úplné novinky, které ještě nikdy neslyšeli. „Rozhodně nebudeme zpívat klasiku, protože na akci bude spousta lidí, kteří nás už znají. Několik písní se bude vztahovat k vínu, dál máme připravenou i jednu slovenskou. Samozřejmě se těšíme, protože zámek má krásnou akustiku a samozřejmě také atmosféru," zmínil zpěvák, který je také milovníkem vína. „Bílé je prý dobré na hlas. Ale na akci pít nebudu, to by na vystoupení nemělo příliš dobrý vliv," smál se Bouda.

Kapele Karel Gott Revival Morava bude ve dvě hodiny odpoledne předcházet předávání ocenění majitelům nejlepších vzorků.

Aby se na výstavu dostali, musejí zájemci zaplatit dvousetpadesá­tikorunové vstupné. „To zahrnuje neomezenou degustaci, skleničku i katalog. Akce se bude konat od desíti hodin ráno do osmi večer," připomněl za vinaře Navrátil.