„Nikdo se mandátu nevzdal. Já zůstávám starostou, místostarostou je stále Pavel Muric (Moravané). Vše bylo bez komplikací. Nikdo jiný na tyto posty nekandidoval, i hlasování bylo jednomyslné. V zastupitelstvu nebude figurovat žádná nová strana, zůstávají lidovci, Moravané, sociální demokraté a komunisté. Budeme však mít tři nové členy," přiblížil starosta Otnic Pavel Prokop (KDU-ČSL).

Právě tato obměna podle něj vesnici prospěje. „Tři čtvrtiny zastupitelstva zůstaly stejné, původní členové už vědí, kam chceme směřovat. Nováčci zase přinesou jiný pohled na věc, dva jsou i dost mladí, což je o to lepší," je přesvědčený Prokop. Žádný z nových členů ale nebude předsedou výboru.

V Otnicích ustavující zasedání využili rovnou i k odsouhlasení odměn, jednacího řádu i používání služebního auta. „Rozhodli jsme také, že požádáme o dotaci na Státní fond dopravní infrastruktury. Chceme totiž opravit chodníky. Další investiční záměry si ale necháme až na budoucí zasedání, kde budeme tvořit rozpočet," dodal Prokop.

Na další zasedání čekají i v Drnovicích. Tam zahájila své třetí volební období starostka Zuzana Hermanová (ODS). Místostarostovské křeslo pak obhájil Jiří Dvořák (ČSSD). „Další jednání se bude konat někdy na přelomu listopadu a prosince. Odsouhlasíme na něm například odměny zastupitelů. Co se týká ustavujícího zastupitelstva, mandátu se nikdo nevzdal, slib složili všichni," uvedla Hermanová.

Nové sdružení

Co se pak týká stran zastoupených v drnovickém zastupitelstvu, přibyl jeden nováček. Z patnácti možných mandátů tři získalo zcela nové sdružení Pro Drnovice v čele s Pavlem Klvačem, který získal post i v radě. Ostatní mandáty připadly podle výsledku voleb občanským demokratům, sociálním demokratům, lidovcům, nezávislým kandidátům Za obec krásnější ANO a komunistům.

Oproti dřívějšku se v obci navíc rozhodli nevytvářet koalici. „Z minulých volebních období jsme si ověřili, že se napříč stranami shodujeme, že vždy rozhodujeme ve prospěch obce. Koalice jsme nikdy nevyužili ve smyslu toho, že bychom potřebovali přehlasovávat," dodala Hermanová.

To v Letonicích i v Pustiměři si na potvrzení starostů, místostarostů a dalších zastupitelů musí lidé ještě počkat. A to do středy. „Podle toho, co se ke mně zatím doneslo, se mandátu nikdo nevzdal. Na naší kandidátce jsem nebyl lídrem, takže přesně nevím, jestli někdo jednal o koalici. Vyjednávací tým ale oficiálně stanovený nebyl. Osobně si myslím, že koalici tvořit nebudeme, na komunální úrovni není podstatná," domnívá se dosavadní starosta Pustiměře Miloš Nevřala (ČSSD). Patnáctičlenné zastupitelstvo bude mimo sociálních demokratů tvořené i lidovci a komunisty.

Sám zatím netuší, jestli bude mít příležitost, aby se pokusil obhájit křeslo starosty. „Naše strana bude mít schůzku dnes večer, kdy se rozhodneme, koho na posty navrhneme. A pak musíme získat nadpoloviční většinu hlasů v zastupitelstvu. Vím, co funkce obnáší, a když budu navržený, budu ochotný pokračovat," naznačil Nevřala.

Odhadovat výsledek ustavujícího zasedání zatím nechtěl ani starosta Letonic Jiří Skokan (Společně pro Letonice). „Stále se rozhodujeme," odůvodnil.