VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nekuřáci mají smůlu. Hospodští se bojí o tržby

Vyškov /AKTUALIZOVÁNO/ - Provozovatelé restaurací se musí rozhodnout, zda kouření povolí nebo ne. Vokresním městě ale nekuřáci nemají kamjít.

22.6.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Jiří Sejkora

Okresní město stále čeká na první ryze nekuřáckou restauraci. Hospody a restaurace v regionu mají možnost vylepit si od prvního července nálepky oznamující zákaz kouření. Toho dne totiž nabude účinnosti novela antikuřáckého zákona. Nekuřáci ve Vyškově ale mají smůlu, i když už to vypadalo, že se mezi provozovateli objevil první odvážlivec.

„Nekouří se u nás přes obědy a vlastně ani potom, protože v pracovní dny máme odpoledne i večer zavřeno,“ prozradil provozovatel restaurace U dvou krkavců Martin Kühn. Přiznal, že s počtem zákazníků je to momentálně horší, proto otevírá pouze přes poledne.

Zákaz by je prý položil

Zákaz kouření ale nezruší, i když by rád. „V pátek a v sobotu kouření mimo obědy povolujeme. Otevřeno máme normálně. Nicméně samotnému mi vadí, když přijdu do zakouřené restaurace. Ale ve Vyškově je to honba po každém zákazníkovi, nenechat lidi kouřit je furt ještě smrt,“ potvrdil Kühn.

Podle jeho slov mu to nedoporučili ani ti, od kterých by to nejvíc čekal. „Dokonce i zástupci jisté asociace nekuřáckých restaurací mi případný záměr nedoporučili. Prý by mě to zruinovalo,“ uvedl provozovatel.

O nekouření hovoří i další hospodští. Zásadní krok ale zatím nikdo nehodlá udělat. „Byl bych moc rád, kdyby stát jednoznačně určil, že kouřit se v restauracích nesmí a tečka. Do osmnácté hodiny se u nás nekouří vůbec, večer si návštěvníci mohou zapálit. Nezastírám ale, že bych kouření rád zrušil definitivně,“ prozradil nedávno majitel vyškovského hotelu Selský dvůr Michal Dědek.

Kuřáci podle něj neřeší, jak velké a zbytečné náklady provoz vzduchotechniky obnáší. „Máme ji naštěstí natolik kvalitní, že i nekuřákům příliš nevadí, když si někdo v okolí zapálí. Nicméně kvalita něco stojí, provoz se vyšplhá až k padesáti korunám za hodinu,“ vypočítal majitel.

I podle vedoucí oddělení hygieny výživy vyškovské pobočky krajské hygienické stanice Ireny Pospíšilové momentálně žádný podnik ve Vyškov není plně nekuřácký. „Provozovny mají mnohdy podmínky na to být kuřácké nebo naopak. Provozovatelé nicméně volí kuřácké. A legislativa, která nyní je, stejně nic neovlivní,“ uvedla Pospíšilová.

Majitelé a provozovatelé restaurací volí ve Vyškově stále více také kombinované provozy. Část je tak kuřácká, druhá naopak. Takto oddělené jsou například vyškovské restaurace Letiště u Kopinců, Besední dům, Chalupa u Městské brány nebo Granada Bar. V době oběda se ve Vyškově nesmí kouřit například v restauracích Kojál, Acapulco nebo v Nádražní restauraci.

Bez kouře to přeci jen jde

Štípání očí po návštěvě nějaké vyškovské restaurace vadí i zákazníkům. Místo, kde se člověk může najíst a pobavit, aniž by se vracel domů prolezlý kouřem, by uvítala třeba i Dana Hrabovská. „Přála bych si to. Dle mého to jde, i když se jedná pro začátek určitě o risk. Pokud by majitel věřil v to, že tím naláká jinou klientelu, jsem přesvědčená, že by nezkrachoval,“ myslela si Hrabovská, která kombinované provozy neuznává, protože stejně kouřem načichne.

Třeba vyškovský Selský dvůr už jednou musel kouření z provozních důvodů zcela zrušit. „Zhruba tři měsíce předělávali několik částí hotelu, tím pádem jsme museli omezit provoz vzduchotechnické jednotky. Pár hostů nás to sice stálo, ale nebylo to nic dramatického,“ potvrdil Dědek.

Nicméně, že to jde celoročně, dokazují gastronomičtí sousedé ze Slavkova u Brna. Do hostince čtvrté cenové skupiny U černého lva tam ještě nedávno chodili stálí štamgasti.

Nyní je z místa nekuřácká staročeská hospůdka. „Podnik neměl dobrou pověst. Zhruba rok jsme provozovali kuřáckou restauraci, jakmile jsme něco našetřili, restauraci jsme předělali a kouření odzvonilo. S manželkou jsme nekuřáci, sportujeme a od května, kdy jsme kouření zakázali, se nám úplně změnilo složení hostů,“ prozradil provozovatel slavkovského hostince Martin Žemla.

Podle jeho slov se zájem o jejich podnik zvedl. „Určitě to šlo nahoru. A kuřáci, kteří k nám přijdou, se vždycky hromadně zvednou a dají si cigaretu venku. Nemají s tím problém,“ byl přesvědčen Žemla.

Naopak na venkově budou ještě mnoho let převažovat kuřácké hospody. Podle provozních tam stále platí, že se chlapi do hospod nechodí najíst, ale popovídat si u piva a cigarety. „Sám bych kouření v restauracích úplně zrušil, jenže v obci by to byl problém. Ve městě si lidé přeci jen mohou vybrat, kam jít. Na vesnicích by se lidé začali scházet někde v garážích. Dopadlo by to tak, že by jeden kuřák stáhl další tři,“ myslel si třeba Antonín Grmela, který provozuje restauraci Adélka v Pustiměři.

Autor: Michal Kočí

22.6.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hřiště u škol nakonec otevřeli. Díky příznivé předpovědi počasí

Ilustrační foto

Oteplení na jižní Moravě: bude přes dvacet stupňů

Remízu odmítl v poslední minutě Kuklínek. Bučovičtí fotbalisté zdolali Bystrc

Bučovice – Po nepříjemných porážkách zavládla v táboře bučovických fotbalistů opět radost. Gólem v poslední minutě porazili brněnskou Dostu Bystrc 2:1.

Ivanovičtí uvažují o rozšíření školky. Kvůli novému zákonu

Ivanovice na Hané - Poté, co Ivanovičtí loni zrekonstruovali městskou mateřskou školu, začínají plánovat její rozšíření. „Snažíme se přemýšlet dopředu a přizpůsobovat se novým zákonům," uvedl starosta města Vlastislav Drobílek. Z nového školského zákona totiž vyplývá, že od roku 2020 budou muset školky přijímat děti už od dvou let.

Pivo řadu let oxidovalo. O údajné škodě za 67 milionů rozhodne soud

Vyškov – Nekvalitní pivo, ušlý zisk a pošramocení dobré pověsti. A škoda kolem 67 milionů. To je obsah žaloby, kterou podal nájemce vyškovského pivovaru, společnost Czech Beverage Industry Company na jeho majitele, státní podnik Jihomoravské pivovary.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Přestože má většina z nás kopřivnickou tatrovku zafixovanou z minulosti jako automobilku zaměřenou na luxusní "papalášské" limuzíny, případně jako výrobce nákladních aut, v historii najdeme i několik vozů, které se těmto definicím naprosto vymykají.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies