Nová vodní plocha vzniká na dvou hektarech nevyužité podmáčené půdy nedaleko obce. „Celková výše nákladů se vyšplhala na téměř deset milionů korun. naštěstí se nám podařilo získat dotaci, která pokryla devadesát procent částky,“ uvedl starosta Nemochovic Lubomír Hofírek.

Dělníci na výstavbě pracovali s krátkou přestávkou v zimním období devět měsíců, hotový bude rybník už zanedlouho. „Sedmadvacátého srpna jej slavnostně otevřeme,“ řekl Hofírek.

Vodní nádrž bude plnit funkci zejména jako odpočinková klidová zóna. S využitím pro rybáře je to složitější. Agentura ochrany přírody České republiky totiž určuje, jaké ryby se v jednotlivých rybnících vysazují a výlov zakazuje třeba i na dvacet let po vytvoření nového rybníku. Rybáři tak musejí vydržet.

Stavbu nového rybníka plánují také Nesovičtí, přestože mají šanci získat dotaci už jen ve výši sedmdesáti procent nákladů. Jak už dříve sdělil starosta obce Vítězslav Reška, rybník má vyrůst za obcí. „Stavba snad bude hotová příští rok. Sloužit bude hlavně na zadržování vody v krajině,“ řekl Reška. Rozpočet se zatím pohybuje kolem šesti a půl milionu korun.

FILIP ZACHARIAŠ