Odstupující starosta se ke své rezignaci i přes několik pokusů ze strany redakce Vyškovského deníku Rovnost nevyjádřil. Uvolnění křesla okomentoval místostarosta Nemojan Miloš Němec (Sdružení kandidátů zájmových organizací) jako dobrovolný krok. „Nebyl odvolaný, rezignoval sám, ze svého rozhodnutí. Je to jeho volba, a tím pádem mi nepřísluší to komentovat. Respektuji to. Jsme ale domluvení, že některé věci, na kterých pracoval, ještě dotáhne. A následně připraví předání funkce," sdělil Němec.

Ve středu se proto sešli zastupitelé, aby aktuální stav věcí probrali. „Jako místostarosta a statutární zástupce v čele obce zůstávám. A do doby, než se situace vyřeší, jsem připravený zastoupit starostovo místo. Především se musíme zaměřit na činnosti související se zkušebním provozem kanalizace a čistírny odpadních vod a na běžnou agendu," nastínil Němec.

Právě kanalizace je podle některých obyvatel tím, co dosluhujícího starostu zmohlo. „O tom, že rezignoval, vím. Není první ani poslední. Určitě má své důvody. Podstatnou roli hrálo asi to, že zkrátka spadl do funkce zrovna v období, kdy byla rozjetá výstavba kanalizace. A jako nováček to asi celkově nezvládl. Ale co se týká jeho období ve funkci, proti tomu ani jemu samotnému nic nemám," zhodnotil obyvatel obce Karel Šmerda. Právě on ho jako první náhradník ze stejné kandidátní listiny nahradil.

Naopak Eliška Vybíralová o rezignaci neměla ani tušení. „Slyším to poprvé. Jestli jsem byla s jeho výsledky spokojená? Každý dělá svou práci tak, jak umí," řekla Vybíralová.

První v pořadí Šmerda ve středu podle místostarosty složil už i slib zastupitele. V kompletní sestavě devíti členů ovšem nemojanští zastupitelé dlouho nezůstali. Ve stejný den na závěr zasedání odstoupil ze své funkce Jandl. „Proces, který k tomu vedl, byl cílený. Už v srpnu mě odvolali z pozice předsedy finančního výboru. Ve středu jsem pak odstoupil ze zastupitelstva úplně," řekl Jandl s tím, že víc se k věci vyjadřovat nechce.

„Co vím, tak náhradu za mě zatím nemají," dodal.

Vesnici tak chybí jeden zastupitel a hlavně starosta. Padlo už několik návrhů. Zatím bez výsledku. „Dali jsme si čtrnáctidenní pauzu na rozhodnutí. Nemůžu sedět dlouhodobě na dvou židlích. Jsem neuvolněným místostarostou, takže k tomu mám ještě své zaměstnání. Jeden člověk na úřadu musí být trvale. Zvlášť v situaci, kdy máme pořád ještě rozjetý projekt nové kanalizace a čistírny. Ty už jsou sice ve zkušebním provozu, ale stále vyžadují hodně práce," připomněl Němec.

Bednáře jeho sousedé zvolili v loňských volbách, ve kterých získal víc než sedmnáct procent hlasů. Na Vyškovsku není prvním, kdo letos opustil křeslo šéfa obce. V září si podobnou situací prošli v Lovčičkách. Tam ale byla starostka Jaroslava Hrozková na rozdíl od Bednáře odvolaná.