Podle Šafáře je pravděpodobné, že jabloňové sady i letos vydají jen minimum úrody. „Problém je, že začalo mrznout už ve čtvrtek večer a teploty se nad nulu dostaly až v pátek ráno. Zatím škody nedokážu odhadnout, projeví se zhruba za týden. Pořád doufám, že to nebude úplná katastrofa, ale moc tomu nevěřím," přiznal ředitel.

Kromě jabloní se obává i o řepu cukrovku. „Tam budeme rozsah poškození znát už o víkendu. Loni šlo o čtyřicet procent," vzpomněl.

Lépe na tom nejsou ani na Vyškovsku. Například v Letonicích klesla teplota až k minus pěti stupňům. „Ráno jsem šla do zahrady, všechny květy na modrém ovoci a jabloních mráz zlikvidoval. Dokonce postihl ještě nerozkvetené rybízy. I květy jahod jsou zničené," shrnula předsedkyně letonických zahrádkářů Zdena Kohoutková.

Pokud přijdou mrazy, budou ovocnáři ze Stošíkovic na Louce letos poprvé zkoušet stroj na výrobu mlhy. Má pomoci ochránit stromy před vlivem mrazu.
Ovocnáři brojí proti mrazu. Květy stromů má ochránit speciální mlhostroj

Při cestě do Bučovic byla zklamaná i pohledem na třešně, které silnici lemují. Ještě o den dřív byly obsypané květy. „Teď jsou zčernalé. Zmrzly a upadnou," zmínila s tím, že šance na záchranu je v podstatě nulová. „Květ dostane šok, vývoj plodnice se zastaví," přiblížila předsedkyně zahrádkářů, kteří plánovali velkou podzimní výstavu ovoce. „Stejně jako loni ale nebude," posteskla si.

Plošné poškození květů však bude mít za následek nejen minimální úrodu ovoce. Včelaři očekávají méně medu. „První snůška bude nedostatkem bezpochyby ovlivněná," potvrdil předseda vyškovských včelařů Ivo Peloušek.

Odhaduje, že se mráz může podepsat i na vývoji včelstev. „V březnu bylo velké teplo, včelstva se začala rozvíjet. Jenže teď už týden nebyly venku, vývoj se zastavil," oznámil Peloušek.

A lépe nebude ani v následujících dnech. V sobotu v noci teploty klesnou ke čtyřem stupňům Celsia, přes den se vyšplhají až k deseti. „Bude oblačno, až zataženo na většině Vyškovska a Blanenska čekáme déšť, během odpoledne přeháňky. V neděli bude proměnlivá oblačnost, ojediněle sněhové nebo smíšené přeháňky. Noční teploty klesnou k nule, denní vystoupají až k devíti stupňům," informovala Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ačkoli v pondělí rtuť teploměru vystoupá až k patnácti stupňům, v noci a nad ránem mají teploty klesnout znovu pod nulu. Až k minus třem stupňům. „Samozřejmě výhledy sledujeme s obavami. Nicméně, pokud je jen krátkodobý mráz třeba s teplotami kolem minus dvou stupňů, ublíží rostlinám mnohem méně než to, co jsme zažili v noci na pátek," uvedl Šafář.