„Je pravda, že část stromů jsem vykácel načerno. Žádný zákon jsem ale neporušil, protože ta část topolů, na které jsem neměl povolení vyjma asi pěti kusů, se nacházela na mém pozemku. Ani těch pět ale nepředstavuje problém, protože výška a obvod všech stromů odpovídaly klasifikaci náletové dřeviny," tvrdil podnikatel s tím, že náhradní výsadbě se nebrání. „Ale musí být adekvátní k hodnotě všech padlých stromů. Nahradím to, ale jen v přiměřené ceně," zdůraznil Lacík.

První žádost o kácení přišla na obec v březnu 2012. Zastupitelstvo s ní souhlasilo za tří podmínek. A to, že kácení se uskuteční po 1. říjnu, obecní úřad určí druh a počet dřevin k náhradní výsadbě a o naložení s vytěženým dřevem rozhodne obec. Podle dostupných informací se ovšem dodržela pouze první podmínka.

Jak to bylo s určením náhradní výsadby a osudem vytěženého dřeva, by mělo stanovit rozhodnutí o povolení ke kácení, respektive jeho přílohy. Bez něj lze pochybovat, jestli se i pokácení prvních patnácti topolů dá označit za oprávněné. Starostka Lovčiček Jaroslava Hrozková ho měla předložit zastupitelstvu, to se ale nestalo. A redaktorovi Vyškovského deníku Rovnost ho odmítla ukázat. „Nechci se k této záležitosti blíže vyjadřovat. Všechno je pořád ještě v jednání. Je mnoho důležitějších věcí, kterým se teď musíme věnovat," řekla Hrozková s tím, že nemá čas.

Na dotazy zaslané e-mailem do uzávěrky Vyškovského deníku Rovnost nezareagovala. Redaktor poslal obecnímu úřadu v Lovčičkách na základě zákona o svobodném přístupu k informacím žádost o zaslání tohoto rozhodnutí. Lhůta na odpověď nyní běží.

Zmínka o kácení se v zápisech z jednání zastupitelstva opět objevuje až 4. října 2012. Tehdy Lacík předložil žádost o povolení ke kácení dalších dřevin mimo les a tehdejší zastupitelstvo ji vzalo na vědomí. První kácení se podle všeho do té doby ještě neuskutečnilo. „Čtyři dny poté mi volalo několik obyvatel, kteří mi sdělili, že se kácí všechny stromy okolo haly. Vyzval jsem je, aby se situací ihned obeznámili starostku. Odpověděli mi, že jí už volali a že ji tam viděli jezdit na kole," popsal bývalý místostarosta Lovčiček Michal Kraus.

Na úřadě si ale vyslechl jinou odpověď. „Starostka mi sdělila, že o žádném nepovoleném kácení neví. Řekl jsem jí, že je též správním úřadem a má proto situaci neprodleně řešit," uvedl Kraus. Hrozková mu tehdy prý odvětila, že se o vzniklé situaci poradí se zastupiteli.

Ohledně doby, kdy šly topoly k zemi a toho, kolik jich bylo, panují nicméně neshody. „Už si nepamatuji, kdy jsem kácel, ale bylo to víckrát. Prvně jsem porazil ty stromy, na které jsem měl povolení. Mám fotky z roku 2011, na kterých už topoly nejsou," uvedl Lacík. To by ovšem znamenalo, že usnesení zastupitelstva z března 2012 se vztahovalo na už padlé stromy. Podle fotodokumentace Krause alej stála až do října 2012.

Faktem ale je, že koncem října řešilo zastupitelstvo neoprávněné pokácení topolů na pozemku obce s tím, že přestupek starostka předloží k řízení na odbor životního prostředí do Slavkova u Brna. „Za necelý měsíc jsem se jí zeptal, jak kauzu řeší. Odpověděla mi tehdy, že prý nasadila vyčkávací taktiku," řekl Kraus. Jinými slovy, že do řízení nic nepodala. „To je správná informace," reagovala starostka.

Výsadba bude

Kraus jí tehdy podle svých slov zopakoval, že je povinná věc vyřešit. „Zastupitelstvu slíbila, že to udělá. Po jedenácti měsících ujišťování, že všechno zařídí, jsem se rozhodl postoupit kauzu České inspekci životního prostředí sám," vzpomněl Kraus. Inspektorát už ovšem nestihl vydat rozhodnutí a případ se tak promlčel.

Podle Krausových informací původní výsadba sahala do poloviny sedmdesátých let. „Jsem přesvědčený, že výsadba provedená bude, protože to je také jednou z podmínek ke stavebním úpravám haly. Dle tabulek pro oceňování majetku včetně okrasných dřevin lze dovodit cenu za jeden strom na asi devatenáct tisíc korun. Takže cena vzniklé újmy se pohybuje v řádech statisíců. Náhradu, kterou jednohlasně schválilo minulé zastupitelstvo, lze přitom uskutečnit v řádech několika desítek tisíc," vypočetl Kraus.

Podle Lacíka ale návrh této náhrady neodpovídal ceně vytěženého dřeva. „Takže jsme nakoupili a nachystali k náhradní výsadbě jiné stromky, než nám pan Kraus navrhl. On ale naznal, že jsou příliš malé, a tak jsme je vyhodili. Teď čekáme na adekvátní požadavky," oznámil lovčičský podnikatel.

Termín vysázení nových stromů se už několikrát odsouval. Naposledy ho před měsícem zastupitelstvo odložilo na konec dubna příštího roku. „Návrhy na výsadbu, které v současnosti padají na jednání zastupitelstva, podle mě svědčí o snaze ukončit kauzu symbolickou náhradou. Doposud také neexistuje žádná dohoda o náhradě škody, kterou by David Lacík akceptoval a zastupitelstvo schválilo. Jen těžko lze tedy říct, kde je záruka, že nějaké nové stromy přežijí alespoň rok od kolaudace haly, pokud se o ně nebude starat obec," řekl Kraus.