V té první evidoval Jihomoravský kraj ke konci září osmačtyřicet úspěšných žadatelů z Vyškovska. Neúspěšný byl jen jeden. „A to kvůli porušení pravidel dotačního programu. Hlavním zdrojem vytápění v rodinném domě byla kamna, jejich výměna ale není předmětem podpory. Dotace je určená na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním," vysvětlila krajská mluvčí Eliška Holešinská Windová.

Největší zájem o příspěvek byl v Krásensku. Tam peníze na nové kotle poputují do čtyř domácností. V Bučovicích, Křenovicích, Otnicích a ve Vyškově pak jde o tři nemovitosti. „Těší mě, že o dotace lidé projevili zájem. Rozhodně tím přispějí i k lepšímu životnímu prostředí. Každá domácnost, která bude z kotle vypouštět čistý kouř, je ku prospěchu. I proto jsem odkaz a informace o druhé výzvě dala na webové stránky obce," těší starostku Krásenska Hanu Šíblovou.

83milionů korun rozdělil kraj na jižní Moravě v případě kotlíkových dotací. Ze 791 žadatelů uspělo 733.

Podobný názor má starosta Křenovic Jan Mozdřeň. „Stává se, a nepochybně tomu tak bude i letos, že se najde někdo takový, kdo nebude pálit, co a jak má. Ale na druhou stranu nejde o standard. Číslo úspěšných žadatelů je podle mě dobré, cením si, že lidé na akce na podporu životního prostředí slyší. I když jde v uvozovkách jen o tři domácnosti, jsem spokojený," ocenil.

Mezi osmačtyřicet úspěšných z Vyškovska kraj rozdělil zhruba pět milionů čtyři sta tisíc korun. V průměru tak každý dostane sto dvanáct tisíc pět set korun. „Dotace vyplácíme postupně podle předložených vyúčtování," dodala Holešinská.

Upozornila navíc, že žadatelé nemusí mít trvalé bydliště v okrese, stačí, když v něm vlastní nemovitost, kde plánují výměnu zdroje. To platí i u druhé výzvy. Vyhlášená byla 19. září. Žádosti bude kraj přijímat od 1. listopadu. Peněz na rozdělení však už má méně. „Jde o čtyřicet milionů. V první výzvě jsme po celém kraji schválili žádosti za zhruba jednou tolik," doplnila mluvčí.

Peníze jsou určené zejména pro domácnosti, na které v první vlně kotlíkových dotací nezbylo. „Zájem byl po celé zemi obrovský. Původní rozdělovaná třímiliardová částka je v některých krajích beze zbytku vyčerpaná. Jsou i kraje, kde počet žádostí výrazně překročil původně vymezené peníze pro první vlnu. Proto jsme už na jaře jednali o dalším uvolnění peněz s Evropskou komisí. Díky tomu můžeme do krajů ještě letos poslat téměř tři sta milionů korun," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec

Podmínkou je, že peníze budou použité na výměnu stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový zdroj. Tím může být tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva nebo plynový kondenzační kotel. „Konec druhé výzvy bude nejpozději 28. února, případně dřív, pokud se peníze vyčerpají," vzkázal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Výše podpory je od sedmdesáti do osmdesáti procent způsobilých nákladů. Maximální podpora se počítá z částky sto padesát tisíc korun.

Podle Vyškovanky Petry Skoupilové jde o jedny z mála dotací, které jí přijdou smysluplné. Už jen proto, že se uvažuje i nad přísnějšími kontrolami toho, co lidé spalují. „Já ve Vyškově kotel řešit nemusím, topíme plynem, ale moji rodiče, kteří bydlí v Brankovicích, nad zapojením se do projektu vážně uvažují. Kotel už mají starý, takže asi není moc na co čekat," zhodnotila Skoupilová.