Zprávy o změně podmínek ohledně odkupu společenského centra Bonaparte způsobily na posledním zasedání slavkovského zastupitelstva zmatek. Přestože se nakonec ukázalo, že platí původní podmínky, bylo pozdě. Zastupitelstvo se tak pravděpodobně bude muset mimořádně sejít ještě v lednu, teď totiž odkup centra neschválilo.Problémy vyvolalo oznámení firmy Prelax, která polovinu centra plánuje Slavkovu prodat, že k tomu chce od města získat pozemky. „Vedle společenského centra jsem vyrůstal, prožil jsem tam kus mládí a mám spoustu dalších dobrých důvodů, proč chci, aby město Bonaparte získalo celé zpět do svého vlastnictví. Ale když vidím, v jakém je stavu a kolik bychom do něj měli dát peněz, aby vůbec mohlo fungovat, tak bych od tohoto záměru raději ustoupil," uvedl ředitel slavkovských technických služeb Radoslav Lánský.

Podle něj by provoz byl zbytečně ztrátový. „Město má jiné potřeby a jiná místa, která je nutné opravit. A za podmínek, kdy po městu chce Prelax kromě peněz ještě navíc pozemky, je pro mě tento obchod naprosto nepřijatelný," doplnil Lánský.

Podobný názor sdílí také ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek. „Požadavek pozemků se mi nelíbí. Navíc je podle mě částka dvanáct a půl milionu korun, za kterou se má ideální polovina této budovy odkoupit, přehnaná," myslí si Šilhánek.

Slavkovský radní Hynek Charvát sice koupi poloviny centra zpět do vlastnictví města podporuje, ani jeho však zpráva o pozemcích nepotěšila. „Nemůžeme všechny akce pořádat jen na zámku, takže osobně jsem pro zpětný odkup. Ale bez handlování s pozemky," řekl radní.

Informace zastupitelů, kvůli kterým nakonec prodej padl, však byly mylné. Nedorozumění ohledně odkupu pozemků vzniklo tím, že zpráva dorazila těsně před konáním zastupitelstva a úřad ji už nestihl zpracovat. Zastupitelé si pak na základě kusých informací mysleli, že firma Prelax chce získat městské pozemky ještě ke zmíněným dvanácti a půl milionům korun a prodej tím podmiňuje.

Až při následném jednání s jednatelem společnosti Prelax Danielem Fuskem vyšlo najevo, že je vše jinak. „Nabídka odkupu poloviny Bonaparte pořád platí za podmínek, jaké jsme dohodli dřív. Opravdu jsme město požádali o odkup pozemků, kde chceme pěstovat ovocné stromy, ale jsou to dvě odlišné věci, které spolu vůbec nesouvisí. Prodej poloviny centra odkupem pozemků rozhodně podmíněný není," uvedl Fusek.

Přesto ale zastupitelstvem hlasování o nabytí poloviny budovy neprošlo. Zastupitelé se tak zřejmě mimořádně sejdou v lednu. „Pro odkup nehlasovala potřebná většina zastupitelů. Nicméně jednání trvala celý rok, takže to nechceme jen tak odmítnout," vysvětlil slavkovský starosta Ivan Charvát

Na vyjádření se ohledně odkupu má město dva měsíce. „Pokud odmítneme, dá Prelax nemovitost do volného prodeje. Existují i další alternativy, jako například možnost, že by město našlo strategického partnera," zmínil Charvát.

Zároveň potvrdil, že Fusek má zájem o odkup městských pozemků na severu města. „Jsou určené k zemědělské výrobě, proto nehrozí, že by měly být například zastavěné," doplnil starosta.

Kompletní rekonstrukce společenského centra by měla vyjít asi na třicet milionů korun. Město nyní vychází z toho, že pokud budovu odkoupí, bude po menších opravách provozuschopná okamžitě.