Snídaně na zámečku, jak pořadatelé první ročník akce nazvali, ale není jen o jídle, kterého mají návštěvníci k dispozici nepřeberné množství. „Hlavním důvodem, proč ji pořádáme, je rozšířit povědomí o stavbě nejen mezi obyvateli Vážan," sděluje hlavní organizátorka, předsedkyně vážanského výboru pro kulturu a školství Ludmila Pilátová.

Že se při přípravě, která už na první pohled musela dát dost práce, snažili o co nejvěrohodnější atmosféru, dokazují nejen koláče, bábovky, pomazánky a další dobroty na stolech, ale také výzdoba. Nechybí dobové nádobí, fotografie. A samozřejmě ani šaty. „Kostýmů máme takzvanou všehochuť. Třeba já mám noční úbor," směje se Pilátová.

Hosty spolu s ní vítá portýr v dobovém obleku. Snídaně je pak rozdělená na části. Po té první následuje společná prohlídka zámečku. Následně se návštěvníků ujímá hraběnka Kounicová v podání herečky ochotnického divadla Marie Gottwaldové. „Už jsem ji představovala na slavkovském zámku. Nyní jsme ale nechystali žádné scénky. Nevěděli jsme, kolik lidí přijde. Je to jedna velká improvizace, ale pro mě určitě jako i pro ostatní příjemná," usmívá se Gottwaldová v barokním kostýmu vypůjčeném právě na slavkovské památce.

Jednou z desítek příchozích je Zdeňka Javůrková, která s sebou vzala své dvě malé dcery. „Ty se proměnily alespoň pro tento den v princezny. Nesmírně si vážím toho, co zde organizátoři připravili. Je to velké zpestření. Uvítala bych takovou snídani častěji," hodnotí Javůrková.

Dočká se. I když zřejmě ne snídaně. „Příští rok chceme uspořádat oběd na zámečku, a v nově zavedené tradici pokračovat," zmiňuje Pilátová, která občas provádí na slavkovském zámku a miluje historii, obzvlášť období baroka.

HLAVNĚ ŽENY

Myšlenka se líbí také starostovi vesnice Václavu Matyášovi. Obec na akci přispěla a hodlá v tom pokračovat i nadále. „Podporujeme všechno, co se pro naše obyvatele organizuje. A vůbec není podstatné, kolik lidí na konkrétní akci přijde. Děláme to pro ty, co dorazí," zdůrazňuje Matyáš.

Snídaně přilákala hlavně ženy, což je třeba podle Gottwaldové dobře. „Ženám se málokdy stane, že jim někdo naservíruje tak dobrou a rozmanitou snídani," říká se smíchem.

Stejně jako ona i místní kronikářka Hana Holubová pozitivně hodnotí přátelskou náladu. A nejen to. „Pořadatelé perfektně vystihli atmosféru i pokrmy. Vše nám předložili v reálné podobě," oceňuje Holubová.

VERONIKA LAURA BOHÁČKOVÁ