Klidová zóna začne vznikat při stavbě nového chodníku, který povede směrem k ní od nedaleké autobusové zastávky. „Cílem je, aby se mladí setkávali se staršími. Místo jsme tak zvolili v centru obce záměrně. Už jen tím, že školáci budou z autobusu procházet přes lokalitu, kde budou starší obyvatelé relaxovat, spolu přijdou do styku. Pozdraví se a už to má pozitivní vliv na obě generace," je přesvědčený Bartoš.

NÁPAD OD SOUSEDŮ

Inspiraci našel v Rakousku. „Tam v jedné obci vede přes domov důchodců cesta do školky. Děti musí proto, aby se do ní dostaly, projít přes halu domova. Něco podobného jsme se tak rozhodli postavit i u nás," nastínil starosta Lovčiček.

Dodal, že na prostor pro mezigenerační setkávání jim přispěl Jihomoravský kraj. A to pětadvaceti tisíci korunami. Vznikat začíná už v těchto dnech.

Obyvatelka Lovčiček Jarmila Hörlová sice bydlí až v ulici, která je od centra poměrně vzdálená, i tak se ale na novou plochu těší. „Nápad se mi velmi líbí. V obci moc možností pro setkávání není. Lidé se sejdou jen v hospodě, kam ale zvláště ženy příliš nechodí," poznamenala žena.

Jiný prostor podle ní chybí. „V okolí svého domu už moc známých nemám. Určitě bych tak centrum využila například při cestě do obchodu k setkávání s dalšími obyvateli. Věřím, že ho také uvítají, protože kolikrát, když na kole jedu na druhý konec Lovčiček, nepotkám jediného člověka," naznačila Hörlová.