Podle vyškovského policisty a zároveň zástupce vedoucího vyškovského územního odboru Pavla Kříže je atmosféra ve výslechové místnosti pro oběti velmi důležitá. „Prostor je mnohem příjemnější a komfortnější než někde v kanceláři, což může napomoct ke snadnějšímu navázání vztahu mezi obětí a vyšetřovatelem,“ uvedl policista.

Podle jeho zkušenosti je pro většinu lidí těžké svěřit se s traumatickým zážitkem. „I dospělým dělá problém mluvit o tom, že je třeba někdo osahával na prsou nebo na genitáliích, o to těžší je to dostat z dětí,“ vysvětlil Kříž.

Ilustrační foto
Obědy pro děti v nouzi brzdí úřady i rodiny

Plyšáci a polopropustné zrcadlo

Žlutě vymalovaná speciální výslechová místnost, ve které nechybí plyšáci, dětský nábytek ani koberec, sousedí s monitorovacím pokojem. „Místnosti jsou propojené polopropustným zrcadlem, které slouží k pasivnímu monitorování průběhu výslechů,“ sdělila vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová.

Jak dodal Kříž, polopropustné zrcadlo má pozitivní vliv na vývoj výslechu. „Dřív muselo být přítomno i deset lidí, nyní většina z nich stojí za zrcadlem a sleduje postup z vedlejšího pokoje, případně instruují vyslýchajícího policistu přes počítač,“ popsal.

Podle Musilové policisté využívají speciální místnost asi dvakrát do týdne. „Probíhají zde výslechy související se stalkingem, domácím násilím, znásilněním a podobně,“ informovala.

Nové hybridní BMW i8 jihomoravských policistů využívá pohon na elektřinu i spalovací motor.
OBRAZEM: Supersport políčí na piráty. Policisté převzali nové hybridní BMW