To je zklamalo. „Co se týká první etapy, s tou jsme spokojení. Letos jsme čekali změnu dalšího vnitrobloku. Je už potřeba. Zídky opadávají, dětské hřiště je ve zcela nedostačujícím stavu," těšila se na změnu místopředsedkyně bytového družstva Sport Jitka Bohuslavová.

Důvod, proč se letos na druhý vnitroblok nedostalo, tkví v penězích. Radnice neuspěla se žádostí o dotace. Cenu má vyčíslenou na víc než pět milionů korun. „Žádost jsme se rozhodli zopakovat. V současnosti už ji máme podanou. Pokud to vyjde, práce plánujeme na rok 2017," sdělila mluvčí Dana Ryšánková.

Vysvětlila, že na dotace pro Sídliště Osvobození Vyškov dosáhl díky jeho charakteru a hustotě zalidnění. „Časem se podmínky zmírnily a mohli jsme se pokoušet o příspěvek na Dukelskou, což se v první etapě podařilo. Ostatní sídliště, jež se zvelebovala, byla placená z rozpočtu," uvedla.

Rozsah a obsah regenerace druhé etapy odpovídají zhruba té první, která zahrnovala opravu chodníků, veřejného osvětlení, údržbu zeleně, herní prvky pro starší obyvatele a v menší míře i pro děti. „Tentokrát se bude týkat vnitrobloku mezi ulicemi Jarní a Sportovní. Znovu půjde o úpravy ploch pro pěší, dosadbu zeleně a chceme také postavit větší hřiště pro děti," popsala Ryšánková.

To vítá obyvatel sídliště Ferdinand Pačanda. „Byla u něj například skluzavka, ale tu někdo odstranil. Je takové opuštěné, určitě by si zasloužilo změnu," podotkl.

I u zbývajícího bloku mezi ulicemi Jarní a Sportovní se bude Vyškov pokoušet o dotaci, termín zahájení tak zatím není známý.

Na rozdíl od obyvatel Dukelské si budou muset lidé ze Sídliště Víta Nejedlého v Dědicích na revitalizaci počkat nejspíš o něco déle. I když po ní volají několik let. „Požadujeme opravu a výstavbu chodníků, obnovu autobusové zastávky, cest v sídlišti a úpravu zeleně," vyjmenoval už dřív člen osadního výboru a místní obyvatel Martin Urbánek.

Do části prací se radnice pustila letos. Koupila stromy, které místní zasadili, zaměřila se i na dětské hřiště. „Práce v těchto dnech finišují. Na jaře pak ještě položíme koberec," naznačila mluvčí s tím, že větších zásahů se v příštím roce dočká kromě Dukelské jen Smetanovo nábřeží.

„Chceme v úpravách sídlišť pokračovat. Věříme tak v další změnu dotačních podmínek. Na Víta Nejedlého ale nyní není možné s dotacemi počítat. Je dost specifické, a tak zvažujeme, jak prostranství vyřešit," dodala Ryšánková.