Práce mají začít v červenci a potrvají do roku 2020. „Budou velmi náročné po technické stránce, i co se týká peněz,“ předeslal slavkovský starosta Michal Boudný.

Rozpočet akce je šedesát milionů korun a projekt zahrnuje i obnovu takzvaného čínského altánu v jižní části parku. Dotace pokryje devadesát procent nákladů.

Zeď zámku ve Vyškově se vyklání, hrozí jí zřícení.
Zámecká zeď se naklání, hrozí jí zřícení

Značnou část zdi v délce zhruba čtyř set metrů stavbaři narovnají a doplní kamenem tak, aby zachovali její historickou podobu. Tam, kde se zbortila úplně a nahrazuje ji pletivo, postaví novou z původního kamene.

Po záplavách
• Na konci května to bude přesně sedm let, co slavkovskou zámeckou zeď smetly lokální záplavy.
• Opravě zdi bránil nedostatek peněz a chybějící dotační program.

Jde zhruba o sedmdesátimetrový úsek. Dělníci zeď podle vedoucího slavkovského odboru investic a rozvoje Petra Lokaje zabezpečí svislými a šikmými mikropiloty, které budou zapuštěné přibližně šest metrů do země, a železobetonovým skeletem vloženým do zdiva. „Opatření zabrání tomu, aby případné další záplavy zeď poškodily,“ ujistil Lokaj.

Jak poznamenala ředitelka zámku Eva Oubělická, oprava vyřeší dlouhodobě problematické situace. „Hrozilo další zborcení. Navíc si park zaslouží, aby se zase dostal do původní podoby. Snažíme se, aby i s okolím působily na návštěvníky hezky,“ podotkla.

To má zajistit i oprava čínského altánu. Pochází z osmdesátých let osmnáctého století a v České republice je jediný celodřevěný. „V devadesátých letech minulého století sice byly snahy o jeho záchranu, ale nikdy je nikdo nedotáhl do konce,“ podotkla historička zámku Vladimíra Zichová.

Ilustrační fotografie.
Dvacet tisíc rozdíl v platech? Nepoměr, poukazuje starosta

Poté, co řemeslníci stavbě vrátí podobu přibližující se původnímu vzhledu, se tam můžou konat i svatby. Renovace altánu vyjde asi na dva miliony korun.