Místo dvanácti stovek ročně zaplatí polovinu. „Musí ale doložit, že opravdu žijí sami," sdělila slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

Město problematiku řešilo už minulý týden. Rozhodnutí radních ale vyvolalo kritiku důchodců, kteří ještě neoslavili sedmdesátku. „Pravidla ještě upravíme. A to k druhému pololetí, pokud záměr schválí zastupitelé. Na nejbližším jednání dostanou návrh na plošné snížení poplatku za měsíční svoz na částku osm set korun ročně," dodala mluvčí. Lidé od sedmdesáti let ale budou stále platit šest set.

Například Slavkovanka Věra Štrofová bydlí v bytovce a poplatky tak platí podle jiného klíče, slevu pro důchodce ale schvaluje. „Určitě na ni mají nárok, částka není zrovna výhodná," myslí si žena.

Slevy nabízí i další města. Třeba ve Vyškově osmdesátníci za službu neplatí. „I když Vyškovan oslaví jubileum třeba dva dny před Silvestrem, poplatek v daném roce se na něj nevztahuje. Ani na děti, které se narodily do konce kalendářního roku," upřesnil mluvčí Vyškova Michal Kočí.

Změna nás nemine, je přesvědčený starosta Boudný

Slavkov u Brna – Slavkov patří k několika málo městům v České republice, kde lidé ještě platí za svoz komunálního odpadu na dům. Podle tamního starosty Michala Boudného ale přijde změna. „Systém není výhodný, není nastavený spravedlivě. Musíme najít jiný," tvrdí slavkovský starosta.

Co Slavkov přimělo k zavedení slevy pro obyvatele starší sedmdesáti let?

U nás je systém takový, že si domácnosti můžou zvolit, jak často si nechají vyvážet popelnice. Při intervalu jednou týdně platí osmnáct set ročně. O čtyři sta méně dají za čtrnáctidenní interval. A ti, kterým svoz stačí jednou měsíčně, dvanáct set. Ten je ale v přepočtu nejdražší a mají ho nastavený hlavně starší lidé, kteří žijí sami.

Na Vyškovsku jste jediné město, které nevybírá peníze za svoz odpadu takzvaně na hlavu. Dlouhodobě se tak pyšníte tím, že nemáte dlužníky. Je to skutečně pravda?

Dřív to tak skutečně bylo. Kdo nezaplatil, tak nedlužil. Od prvního ledna loňského roku jsme ale v této souvislosti udělali evidenci nemovitostí a obyvatel a zjistili jsme, že dlužníci jsou. Po těch peníze samozřejmě vymáháme.

Chystáte nějakou změnu?

Je pravda, že systém není nastavený optimálně. Proto jsem přesvědčený, že nás změna v budoucnu nemine.