Okolí zámku oblehly snad tisíce lidí. A to nejen Čechů. „Jsme s kamarádem v České republice na dovolené. Tady jsme náhodou, nejeli jsme sem cíleně, ale líbí se nám tu," vysvětluje s úsměvem George, který přijel z Velké Británie.

Nejen od něj je ovšem slyšet angličtina, zaznívá také z vyvýšeného pódia před zámek, kde dvojice dobově oblečených zpěváků interpretuje slavné hity jazzmana Louise Armstronga. A chybět nesmí ani francouzské šansony Edith Piaf, aby byla atmosféra první poloviny dvacátého století dokonalá.

Dokreslují ji i elegantní dámy v pestrobarevných šatech a s originálními klobouky, které se mezi auty i davem návštěvníků pohybují s grácií. „Podle nás klobouky patří na zámek, takže jsme navázali spolupráci právě s tím slavkovským. A vracíme se sem pravidelně," vysvětluje majitelka módního salonu Dantes Radka Chabičovská, která s myšlenkou účasnit se Oldtimeru a prezentovat tak praktický i krásný doplněk, na který se dnes zapomíná, přišla.

Přestože navrhuje jen klobouky, k celkovému dokreslení atmosféry patří také dobové kostýmy. „Snažíme se každý rok přijít s nějakými novými. Nejdřív se vytváří kostým a pak k němu vhodný klobouk. A potom se rozhodujeme podle zúčastněných aut, ke kterým si dámy stoupnou, aby ladily," vysvětluje s úsměvem a náručí plnou svých klobouků Chabičovská, zatímco dámy jsou ve středu pozornosti přítomných fotografů.

Tím nejpodstatnějším, proč sem ale všichni lidé přijeli, jsou auta. První československé škodovky, naleštěné americké chryslery, chybět nesmí ani známý hadraplán neboli velorex. Uctivého pokývnutí se dočká i Harley-Davidson, jehož pochromované části ve sluneční výhni září a za který by se nestyděl žádný člen Pekelných andělů.

Ať se člověk drží přímo u zámku nebo se vydá dál kolem fontán do hloubi parku, pořád je na co se dívat. „Jezdím sem každoročně, je to úchvatný zážitek. A doufám, že sem se mnou časem budou jezdit i moje děti," podotýká s úsměvem Jiří Nohejl z Hradce Králové.