Oslavy jsou připravené na sobotu. Program začíná už v devět hodin ráno výstavou a prohlídkou budov gymnázia a základní školy. „V období socialismu sídlilo gymnázium nahoře na základní škole, proto pro nás budou základem absolventi z let 1953–1992," vysvětlil ředitel bučovického gymnázia Jiří Vlček.

Dále škola do programu zahrnula školní akademii v Katolickém domě, vystoupení kapely Boršičanka nebo dechový orchestr základní umělecké školy. „Jako starosta se programu určitě zúčastním, osobně bych doporučil odpolední koncerty a především vystoupení skupiny Black and White," vyzdvihl své favority bučovický starosta Radovan Válek.

Akci zakončí společenský večer v Katolickém domě. „Bývalí spolužáci mají díky společným oslavám možnost podívat se do míst, kde strávili nejhezčí léta svého života, popovídat si se starými známými a dozvědět se, co je nového," nastínil Válek. I kvůli této atmosféře bude večer doprovázet jen reprodukovaná hud­ba.

Někteří místní absolventi dosáhli mediálního věhlasu, jako například poslanec za Jihomoravský kraj a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Většina z nich však žije v zahraničí, a tak ředitel gymnázia Vlček věří, že uvítají možnost znovu se podívat na známá místa.

Pozvaní jsou především mladí absolventi. „V almanachu jsme tentokrát uveřejnili příspěvky od relativně mladých absolventů, kteří maturovali v posledních deseti patnácti letech a rychle nastartovali svou kariéru," vysvětlil Vlček.

Tito bývalí studenti se podle něj prosadili například vývojem léků proti rakovině v Americe, činností na univerzitě v Japonsku, Bostonu nebo dokonce ve švýcarské bance v Curychu. „Pozvaní jsou ale také čestní hosté a zároveň naši absolventi jako senátor Ivo Bárek, primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal nebo mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková," doplnil ředitel.

VERONIKA GECOVÁ