Rekonstrukce se protáhne kvůli neplánovaným úpravám sociálního zařízení. „Zaregistrovali jsme požadavky od vozíčkářů, proto jsme ještě přistoupili i ke generální rekonstrukci toalet. Tím se celý prostor stane bezbariérový,“ uvedl Luboš Kadlec. Je ředitel Městského kulturního střediska Vyškov, pod jehož hlavičkou se rekonstrukce odehrává. Dodal, že ostatní práce už jsou prakticky hotové. „Někdy v červenci počítáme s otevřením,“ upozornil.

Jedinou překážkou, kterou budou muset vozíčkáři překonat, zůstane schodek u vstupu do budovy. I to ale středisko plánuje vyřešit. „Umístíme ke vchodu zvonek a obsluha vždy přijde lidem pomoct,“ doplnil.

Předsedkyně vyškovské asociace Paprsek, která podporuje zdravotně postižené, Jaroslava Bednářová podotkla, že do některých restaurací ve Vyškově je pro vozíčkáře skutečně obtížné se dostat. Problém bývají i toalety. „Je potřeba, aby byly dostatečně široké, aby se tam mohl vozíčkář pohybovat. Samozřejmě jsem na novinku v Besedním domě zvědavá, po otevření se na ni půjdu podívat,“ plánovala Bednářová.

Rekonstrukci vyvolalo zjištění krajské hygienické stanice, která upozornila na havarijní stav kuchyně. „Opravám celé budovy se postupně věnujeme několik let. Letos přišlo na řadu zázemí restaurace a současně kotelna a rozvody vytápění,“ uvedl mluvčí vyškovské radnice, která se podílí na placení oprav, Michal Kočí. Kvůli naléhavosti a nákladnosti rekonstrukce musely ustoupit jiné investice. „Například první etapa klimatizace Besedního domu,“ informoval Kočí. 

Kompletní změna· Sedmimilionová investice zahrnuje kromě rekonstrukce vzduchotechniky opravu kuchyně, nové rozvody vody, elektřiny, plynu i kanalizace.
· Nové bude i vybavení, jeho pořízení však už je v režii nájemce restaurace.
· Kvůli opravám toalet se akce prodraží zhruba o šest set tisíc korun.