„Nejbližší máme až v centru vesnice. A toto je ulice plná důchodců. Když potřebujeme k lékaři nebo nakoupit, je to pěkná dálka," potvrdila žena.

Spolu s další důchodkyní, která v místě bydlí, proto zpracovala petici za výstavbu zastávky. Když ji odevzdávala na obecním úřadě, měla sto osm podpisů. „Každý, koho jsme oslovili, z toho byl nadšený. Obecně se tady o zastávce mluví dlouho, ale zatím se pro to nic moc neudělalo, snad petice něco zmůže," přeje si důchodkyně.

Podle starosty Pavla Prokopa nemělo zastupitelstvo žádný důvod návrh nepodpořit. Obec nicméně nemá oprávnění zřizovat autobusové zastávky, může pouze vyvolat jednání. Což se také stalo: minulou středu starosta v místě jednal se zástupci policie, správy a údržby silnic nebo odborem dopravy ze Slavkova u Brna, kam také žádost poslal. „Zpočátku jsem se obával, že návrh nemá šanci uspět. Silnice totiž tvoří v místě jednu velkou zátočinu, a kdyby někde uprostřed ní vznikla zastávka, stala by se nepřehlednou a potenciálně nebezpečnou. Když jsme ale místo procházeli, ukázalo se, že na konci ulice, a tedy i vesnice by se místo mohlo najít," uvedl starosta.

Podepsala i firma

Podnik s nejistým výsledkem se tedy posunul k dalšímu kroku. „Necháme nyní zpracovat studii prostorového umístění, která vezme v potaz všechny normy a dá nám vědět, jestli je zastávka v místě reálná, nebo ne," dodal Prokop.

Kromě obyvatel ulice návrh podle Dostálové podpořila i řada zaměstnanců firmy Beton Brož, která na konci Otnic sídlí. Petici podepsalo i vedení podniku. „Hodně našich zaměstnanců dojíždí do práce autem, ale asi takových třicet pravidelně využívá autobusové spojení. A vzdálenost od zastávky v centru k nám je skutečně velká. Takže obyvatelé mají naši podporu," sdělil ředitel firmy Libor Brož.

Jednou z otázek, kterou bude vedení obce případně řešit, jsou pravděpodobně i milionové náklady spojené s výstavbou zálivu. V tomto ohledu může pomoci plánovaná oprava silnice druhé třídy z Újezdu u Brna do Otnic. Ta se nachází teprve ve fázi projektování, takže, jak zaznělo na zmíněném středečním jednání, existuje možnost zanést stavbu zastávky do projektu, čímž by obecní pokladna znatelně ušetřila.

Jak ale upozornil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Jan Zouhar, dosavadní plány počítají pouze s opravou silnice k začátku Otnic, a ne dál do zastavěné části. „Starosta Prokop si už se mnou sjednával schůzku, pravděpodobně chce mluvit o této záležitosti. Pokud se ukáže, že je možné opravu silnice protáhnout ještě dál, mohli bychom stavbu zastávky do projektu zapojit. S takovým předstihem ale nemůžeme samozřejmě vůbec nic slíbit," zdůraznil Zouhar.

Silnice spojující Újezd s Otnicemi je evidovaná jako komunikace v havarijním stavu. „Její oprava nicméně nepatří mezi významné stavební akce dotované z evropských peněz. Letos na ni chceme dokončit projekt, přičemž v ideálním případě by se s opravou začalo příští rok na jaře. To ovšem pouze za předpokladu, že se nám podaří získat dostatečně velkou dotaci od kraje nebo státu. Jinak se plán bude muset odložit," dodal Zouhar.