Vše se podle Ladislava Klimenta, který je jejím bývalým manželem, odehrálo loni na jaře. „Přišel jsem domů z práce a všiml si, že moje dnes už exmanželka stojí u kotle a hází do něj papíry. Po mém dotazu, co to pálí, odhodila igelitku, z níž věci vytahovala, a šla domů. Dál jsem tomu nevěnoval pozornost," popsal muž.

Na to, co v tašce bylo, přišel později. „V té době jsem řešil i potíže se sousedy, kteří tvrdili, že spalujeme plasty. To se nakonec nepotvrdilo, ale abych nezavdával příčinu ke spekulacím, chtěl jsem igelitku z kotelny odnést. Vypadlo z ní pět dopisů," dodal Kliment.

V tu chvíli mu prý došlo, co jeho dnes bývalá manželka pálila. „Pošta zkrátka skončila v kotli. Žádal jsem ženu, aby s tím něco udělala. Řekla mi, že se nemám starat. Pětici dopisů jsem proto loni v srpnu předal poště," dodal Kliment.

Státní podnik se proto obrátil s žádostí o prošetření na policii. K výslechu byl předvolaný i Kliment. Ten tvrdí, že už tehdy měli lidé podezření, že jeho manželka poštu pálí. „Ještě před výslechem mě zastavovali na ulici a ptali se, co jsem s dopisy udělal," řekl.

Jeho bývalá partnerka se ke kauze příliš vyjadřovat nechtěla. Nicméně podle ní jde o vyřizování osobních sporů. „Bývalý manžel tyto zprávy šíří účelově kvůli trestnímu oznámení, které na něj bylo podané ohledně napadení. Jeho plány mě nezajímají, chci mít klid. Jen ničí životy mně i dětem. Co se týká kauzy s pálením dopisů, řešil to můj zaměstnavatel a očistili mě," okomentovala pošťačka, jejíž jméno redakce zná.

Měla tak na mysli prosincový závěr policistů. „Nedošlo ke spáchání trestného činu, přestupku ani jiného správního deliktu," uvedla už dřív vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová.

Podle Klimenta je zjištění zarážející. „Považuji to za aroganci a výsměch. Prý jde o tvrzení proti tvrzení. Ale já měl dopisy v ruce. Jak k tomu přijdou lidé, kteří se své pošty nedočkají? Zajímalo by mě také, zda se alespoň zbylá pětice dostala k adresátům. Očistit bývalou ženu může jen soud, ne policie," vzkázal Kliment.

Chce se proto v nejbližších dnech obrátit na policejní inspekci. „O žádné křivé obvinění nejde. Ani o vyřizování účtů. Kdybych ji neviděl, kdybych nedodal dopisy. Očividně to nestačí, tak se mi to zdá divné. U policie jsem pracoval, proto vím, jak vyšetřování probíhá. Mou chybou bylo, že jsem si nenapsal jména adresátů z dopisů nebo nepořídil fotodokumentaci," uznal Kliment.

Pokud má podle Musilové stížnosti na práci policie, může se obrátit na nadřízené orgány. „Ty můžou šetření přezkoumat. Ale kolegové věc dostatečně prověřovali. Nebyl dostatek důkazů a neprokázalo se, že by žena dopisy opravdu pálila," podotkla Musilová.

To potvrdil i mluvčí České pošty Matyáš Vitík. „Pokud má muž podezření na spáchání trestného činu, je jeho zákonnou povinností obrátit se na policii. Ale podezření, které v této věci bylo, policie šetřila. A došla k výše zmíněnému závěru," vzkázal Vitík. Na jasný dotaz, co se stalo s dopisy a zda je Kliment opravdu donesl, ale neodpověděl.

Nicméně podle toho, jak reagoval na dotaz ohledně případné úschovy dopisů v domácnosti, pokud je pošťačka nedoručí, je jisté minimálně to, že žena je doma mít neměla. „Nedoručené zásilky, například doporučené dopisy, jsou ukládané na pobočce pošty. Tam si je adresáti ve stanovené lhůtě můžou vyzvednout," objasnil Vitík.

O možném incidentu se dozvěděli třeba i obyvatelé Rašovic. „Za celou dobu, co ve vesnici bydlím, jsem neslyšel, že by si něco takového někdo dovolil. Jak pak máme mít důvěru k někomu, kdo toto udělá?" ptal se jeden z obyvatel Rašovic.