„Při úpravách byla na parkoviště u zooparku umístěná i závora. Tím přešlo z režimu veřejně přístupné komunikace do režimu neveřejné. Věc tak místo pod odbor dopravy začala spadat do kompetence stavebního úřadu. Ten konstatoval, že parkoviště je stavbou, a proto ji projednal ve správním řízení," vysvětlila Bezdomniková.

Mimo jiné si tak vyžádal i stanovisko krajského odboru životního prostředí „Ten uskutečnil zjišťovací řízení. Jeho výsledkem bylo, že stavba nepodléhá posuzování vlivů na životní prostředí," dodala Bezdomniková. V odůvodnění kraje také stojí, že stavba nemá takové vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví, které by vyžadovaly další posuzování.

Bez připomínek

Ke zveřejněnému oznámení se vyjádřila vyškovská pobočka krajské hygieny, Česká inspekce životního prostředí i vyškovský odbor životního prostředí. „Všechna doručená vyjádření jsou bez připomínek," stojí v dokumentu.

Vyškovský stavební úřad tak nyní může vydat dodatečné povolení stavby. „Na dožádání hygieny jsme ještě zpracovali rozptylovou studii a zhodnocení počtu projíždějících aut. Rozhodnutí o tom, že není potřebné zajistit posudek EIA, bylo tím posledním, co stavebnímu úřadu k povolení chybělo," uvedla zástupkyně ředitele zooparku Dagmar Nepeřená.

Předloni parkoviště získalo nový povrch z recyklátu, loni vodorovné značení a automatický parkovací systém. „Úpravou jsme docílili zkvalitnění parkování i výrazného snížení prašnosti. Povrch parkoviště je vyspárovaný do okolních zatravněných ploch, kde možné úniky provozních kapalin aut zachycuje zemní filtr. Déšť se na pozemku vsakuje, povrchové vody neodtékají do přilehlého potoka Drnůvka. Nedochází tak k zatěžování životního prostředí," dodala.