DO CHOMOUTU NE. Sobotní romantický svátek nicméně novomanželský boom nezpůsobí. Alespoň ne na slavkovském zámku. „I když vypisujeme svatební termíny až od března, nabídli jsme i valentýnskou sobotu. Zájem však nebyl," potvrdila vedoucí programového a marketingového oddělení památky Jana Slouková.

Oblíbený způsob výběru svatebního dne se odvíjí od data, které je pro vztah svatebčanů důležité, nebo termín jednoduše dobře vypadá. „Například o termín 11. 11. 2011 zájem byl, s 12. 12. 2012 to bylo horší. Hezké datum vypisujeme, i když se nejedná klasicky o sobotu. Letos tak nabízíme například termín v pátek 15. 5. 2015," zmínila Slouková.

ZAPÁLÍ SVÍČKU. Kdo nehodlá čekat na prvního máje a hledat venku rozkvetlou třešeň, může využít i pozvánku Komunitní nadace Tři brány a Muzea Vyškovska. Zažehnout plamínek svíčky na důkaz své lásky nebo přátelství můžou Vyškované hned po víkendu v kapli svaté Anny v Dukelské ulici. „Zájemci můžou přivést stejně jako v loňském roce svého partnera, rodinu nebo přátele a vychutnat si romantickou atmosféru kaple zasvěcené svaté Anně. Právě ta se stala ochránkyní matek a manželství," připomněla ředitelka nadace Tři brány Martina Wagnerová.

Setkání nazvané Plápolání v kapli vypukne v pondělí od půl čtvrté do šesti hodin. „Symbolické vstupné je pět korun, v ceně je čajová svíčka. Příspěvkem lidé podpoří naši sbírku na obnovu zahrady za kaplí," podotkla Wagnerová.

RANDE S KNIHOU. Vyškovská Knihovna Karla Dvořáčka zve na třetí ročník akce Rande naslepo s knihou. Nového miláčka v pevné vazbě lze najít v knihovně už v pátek. „Knihovnice vybraly několik knih, zabalily je do neprůhledného obalu a přichystaly do proutěného koše. Ke knihám, které si lidé půjčí, lze pak vybrat z koše další. Pokud jim po rozbalení nepadne do oka, bez výčitek ji můžou vrátit," řekla za knihovnu Zdeňka Adlerová.

V knihách je přitom přiložený anketní lístek. Pokud ho nápadník vyplní a do měsíce odevzdá, může vyhrát drobné ceny. „V lístku lidé odpovídají na otázky parafrázující skutečný vztah. V minulých letech jsme obdrželi řadu vtipných průpovídek. Jeden čtenář kupříkladu napsal: Nová partnerka, kterou jsem si přivedl domů, se všem velmi líbila. Prošla rukama celé rodiny," vzpomněla Adlerová. Do knižního rande se může zapojit kdokoli nad patnáct let.

U KÁVY A ZÁKUSKŮ. Na Valentýna nezapomněli ani ve Hvězdlicích. Valentýnská kavárnička s harmonikou potěší zájemce, kteří přijdou v sobotu od tří hodin odpoledne do přísálí hvězdlického kulturního domu. Nachystané budou různé druhy kávy a zákusky, navíc páry, které přijdou, obdrží malý dárek.

VEČEŘE PŘI SVÍČKÁCH. Kdo chce svátek oslavit jídlem, může na Vyškovsku vybírat z několika restaurací, které nabízejí nevšední menu. Valentýnská večeře o čtyřech chodech je připravená třeba ve vyškovském Hotelu Selský dvůr. „Vždycky jsem Valentýn bral jako importovaný svátek, každá oslava je nicméně pro gastronomii dobrá. Něco speciálního chystáme už minimálně pět let. Zájem lidí je velký, ptají se, zda menu podáváme i v neděli, takže jsme nabídku valentýnské večeře rozšířili od pátku do neděle," potvrdil majitel hotelu Michal Dědek.

BOJKOT FUTSALISTŮ. Valentýnský svátek nejednou rozpoutá vášnivou diskuzi. Mnozí poukazují, že v tuzemsku nemá prakticky žádnou tradici. V otázce mají jasno třeba futsalisté z Krásenska, kteří v sobotu pořádají nultý ročník akce s názvem Bojkot Valentýn. „Jsme hrdí na naše české a moravské tradice a nechceme si nechat vnutit svátky vzniklé z komerčních důvodů, které v naší zemi nemají žádnou tradici. Je to nesmyslné, když uvážíme, že zároveň musíme vzdorovat tendencím zakázat u nás zabijačky," poukázal prezident futsalového klubu Vladimír Vágner.

Jak stojí na pozvánce, smyslem akce je podpora malých a středních pivovarů v republice. V sobotu tedy vyjede z Krásenska takzvaný Pivobus, který odveze všechny zúčastněné na jedno „poctivé šestipivo" do Prostějova. „Jedná se o akci určenou výhradně mužům. Manželkám a přítelkyním ale vše vynahradíme další den. Hezky po česku," usmíval se Vágner.