V prvním čtvrtletí si tak musí půjčovat. „Což je u bank skoro nemožné, takže po kamarádech a známých," sdělila Podrápská. Dodala, že peníze z města půjdou na provoz, tedy na nájmy a platy. „Navíc naše čtyři aktivizační a preventivní služby jsou zdarma. Výdaje má z dotací zaplatit město, kraj a stát. V součtu ale pokryjí zhruba šedesát až sedmdesát procent," zmínila.

Nízkoprahový klub pro děti a mládež v Blansku pomůže ročně zhruba 250 dospívajícím, kteří zažívají komplikované životní události. „Máme přislíbené, že platby od města, kraje i státu budou chodit dřív. S výplatami ani s nutností omezovat služby sice problémy nemáme, ale musíme tomuto systému uzpůsobit nákup nových věcí a vybavení," podotkl vedoucí klubu Robert Hořava.

Úlevu od starostí nyní slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Letos poprvé dotace na sociální služby krajům vyplatí už v lednu. „Ministerstvo financí začalo respektovat náš požadavek a změnilo zákon tak, že můžeme peníze poslat hned na začátku roku," vysvětlila ministryně Michaela Marksová s tím, že nyní už záleží jen na rychlosti krajů.