Nedávná oprava zbýšovského nástupiště s sebou přinesla i jeho zvýšení. „Napomohlo tomu, že vlaky, které přes vesnici jezdí, mají nástup ve stejné úrovni, jako je peron. A lidem se tak lépe nastupuje a vystupuje. Problém ale vidím jinde. V tom, že přístup na peron je po poměrně strmých schodech. Integrovaný dopravní systém dobře funguje, ale přístup na zastávku neodpovídá požadavkům jednadvacátého století," uvedl Žalkovský.

Uvítal by proto, kdyby obec ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty vymyslela nástupní rampu, která by schody nahradila. „Využili by ji nejen chodci, ale i rodiče s kočárky nebo vozíčkáři," zmínil Žalkovský.

Zda se problém podaří vyřešit ještě letos, se prý zatím nedá předjímat. „Dosud jsme se se správou domlouvali na našich požadavcích velmi dobře, jsou k nim vstřícní. Ale změna bude stát spíš na zpracování projektu a na penězích," je si vědomý starosta.

Nejdřív se však bude muset obrátit právě na Správu železniční dopravní cesty. Jak podotkl její mluvčí Marek Illiaš, zatím tak nikdo neučinil. „Přednosta provozního obvodu se se starostou zná a ten loni, po modernizaci nástupiště, žádné připomínky nevznesl. V momentě, kdy podnět oficiální cestou dostaneme, prověříme, zda místní terénní podmínky umožňují technické řešení přístupové rampy," přislíbil Illiaš.