Povede z Křenovic a ponese název Šibeniční vrch. „Práce na ní jsou v plném proudu. Antropologický ústav loni popraviště lokalizoval a letos v polovině dubna zajistil výzkum. Našli mnoho kosterních pozůstatků a odhalili základy stavby. Aktuálně je vyzdíváme. Chceme je dostat nad terén, aby bylo patrné, jaký měla šibenice půdorys," přiblížil umělecký kovář Oldřich Bartošek z Křenovic, který s myšlenkou na vytvoření naučné stezky před lety přišel.

Co se týká kosterních pozůstatků, těch pracovníci ústavu našli poměrně hodně. Přesný počet však není bez ošetření a roztřídění možné zatím určit. „Podle celých lebek se ale jednalo o minimálně devět lidí. Šlo o oběšené muže. Zda byli předtím mučeni, zatím zůstává otázkou. Stopy po něm bude možné určit až po ošetření a vyhodnocení kostí," nastínil postup profesor Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Josef Unger.Stavba naučné stezky zvané Šibeniční vrch se už chýlí ke konci. Lidé si projdou hned pět zastavení. Stezka povede z Křenovic k místu, kde se v minulosti vykonávalo hrdelní právo.

Bartošek poukazuje, že počet usmrcených byl rozhodně vyšší. „Když se šibenice v roce 1789 likvidovala, mnoho pozůstatků se odvezlo," zmínil otec projektu.

významný nález
Kromě pozůstatků byl na šibeničním vrchu při dubnových průzkumech nalezený i středověký stříbrný peníz. Šlo o slezskou grešli vyraženou v roce 1696.

Odborníci tedy objevili jak šibenici, tak pozůstatky. Něco jim však přeci jenom scházelo. Bartoškovi i týmu jeho spolupracovníků chyběl v ruce zápis z nějaké popravy. V archivech Slavkova se nedochoval. „Až když přijel na průzkum tým z antropologického ústavu, jeden profesor z Polska zmínil, že má několik zápisů ve staročeštině právě ze slavkovské šibenice. Získal je z archivu apelačního soudu v Praze. Po vynesení rozsudku měli totiž odsouzení možnost se k tomuto soudu ještě odvolat," vysvětlil Bartošek.

Jeho několikaletá práce na stezce se tak blíží ke konci. Slavnostního otevření se Šibeniční vrch dočká 25. června. Lidé si projdou pět zastavení, která povedou ze středu Křenovic. Každé je věnované určité tematice z oblasti středověkých trestů. „Na prvním, které už v Křenovicích stojí, jsou všeobecné informace o soudnictví ve středověku. Na druhém se lidé dozvědí o právu útrpném, na třetím o katech, čtvrté pak přiblíží vězeňství. Nacházet se bude naproti starému mlýnu, na jehož sklep jsem vytvořil mříž, za kterou bude figurína vězně," lákal kovář.

Páté zastavení se pak bude nacházet přímo na popravišti. Logicky bude pojednávat o popravčích vrších a popravách samotných. „Na místě také vztyčíme kolo jako symbol nejhorší možné popravy. Lámání v kole bylo určené největším zločincům. Na druhou stranu na vrchu nesmí chybět smírčí kámen. Umístíme ho pro usmíření nevinných obětí. Nedělám si iluze, že takové tehdy nebyly," dodal Bartošek.

Při slavnostním otevření tak do lokality dorazí i křenovický farář a slavkovský děkan. Vrchu požehnají. „Místo si zaslouží připomenutí a umožnění tiché vzpomínky na popravené," souhlasil Unger.Stavba naučné stezky zvané Šibeniční vrch se už chýlí ke konci. Lidé si projdou hned pět zastavení. Stezka povede z Křenovic k místu, kde se v minulosti vykonávalo hrdelní právo.

Zatím se na Šibeniční vrch dostanou zájemci pouze z Křenovic. I to by se však mělo do budoucna změnit. „Vnímáme, že by bylo vhodné propojit ho i se Slavkovem. Nedávno u nás byli studenti z brněnské univerzity. Vypracovali nám studii, ve které navrhli jako jednu z tras právě vycházkovou cestu na vrch. Prověřujeme, co je k tomu potřeba udělat. Zatím to vypadá, že možná bude," nastínila mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Z víc přístupových cest by byl nadšený také Bartošek. „Hrdelní právo patřilo Slavkovu, takže by stezka z něj mohla být velmi zajímavá. Ideálně ozvláštněná o různé tematické doplňky," navrhl.