„Propouštět jsme museli. Peníze totiž, i kdybychom získali dotaci v plné výši, jak jsme žádali, nebudou stačit. Ze zákona musíme zvednout zaměstnancům mzdu. Stále navíc musíme mít nějakou rezervu pro neočekávané události, což se nám zatím moc nedaří," zdůraznila ředitelka Piafy Jana Podrápská.

Jedním z důvodů, proč sdružení nemůže ušetřit, je rekonstrukce střechy jízdárny v areálu Šafářského dvora, kterou stále nemá finančně dořešenou. Druhá část opravy loni spolkla osm set tisíc korun, Piafa ovšem nedostala od města dotaci, takže dlouho řešila, jak částku zaplatí. „Sháněli jsme peníze po desetitisícových splátkách. I to se negativně podepsalo na našem personálním složení pro letošní rok. Každoročně nás také tíží poměrně vysoké nájemné, šest set tisíc korun, které Vyškovu platíme za areál," poznamenala Podrápská.

I přesto, že došlo k personálním změnám, rozsahu služeb se nedotknou. „Budeme ale muset zvýšit ceny u fakultativních služeb, jako je například hiporehabilitace nebo canisterapie. Zdražíme však pouze v řádech desetikorun. Víme, že víc by klienti v našem regionu neunesli," dodala ředitelka.

Lepší zprávu má vyškovská charita, která pečuje o stovky klientů. Služby podle ředitele Karla Kosiny nejspíš nezdraží ani neomezí. „Vypadá to, že vše zůstane při starém a do ztráty bychom jít neměli. Takže nebudou klesat ani platy naší čtyřicítce zaměstnanců," odhadoval Kosina.

Charitě přiklepli vyškovští zastupitelé necelých osm set devadesát tisíc. „Samozřejmě by částka mohla být o nějaké procento vyšší, ale i tak jsme za ni rádi. Vzhledem k tomu, že stejně jako ostatní využíváme vícezdrojové financování, věříme, že s příjmy v příštím roce nepoklesneme," osvětlil Kosina.

Ani on si ale ještě tak úplně ruce mnout nemůže. Město totiž nemusí poskytnout už schválenou dotaci v plné výši. Vše záleží na rozhodnutí Jihomoravského kraje. „Krajský úřad stanovil podmínku pro poskytování dotací, kdy deset až dvacet procent z rozpočtů poskytovatelů sociálních služeb musí zaplatit město. Vedení Vyškova dotace navýšilo tak, aby vyhovělo podmínkám kraje. Nám schválili přes devět set šedesát tisíc korun. Jestli je ale získáme, závisí zase na kraji. Pokud nám nedoplatí potřebnou částku, nemusí nám poskytnout nic ani radnice," vysvětlila Podrápská.

Právě kraj prý vychází z kontrol, které v průběhu loňského roku v zařízeních dělal. Na základě svých zjištění je oboduje a podle získaného hodnocení pak bude přidělovat dotace. Verdikt se mají organizace dovědět do konce ledna.

Jasno však nemají ani do dalších let. A to kvůli demografickému vývoji, který jim zrovna nenahrává „Populace stárne, navíc mnoho žen odkládá těhotenství. Ve vyšším věku se jim pak počít nepodaří a páry zůstanou bezdětné. Ve stáří se tak o ně nebude mít kdo starat. Stejně jako u těch, kteří mají jen jedno dítě. U dvou nebo tří je pravděpodobnost péče potomka o rodiče vyšší. Starých lidí i zdravotně postižených tak přibývá a my budeme mít stále vyšší výdaje. A bude tak potřeba víc peněz," upozornil Kosina.

Nejen Piafa a Oblastní charita Vyškov žádala město o dotace, celkem šlo o desítku poskytovatelů registrovaných sociálních služeb. „Dohromady jim přispějeme víc než čtyři miliony sedm set šedesát tisíc korun. Oproti loňsku je částka navýšená o víc než půl milionu v návaznosti na usnesení zastupitelstva, kde se město zavázalo spolufinancovat zajištění služeb sociální prevence v roce 2015," uvedla vyškovská mluvčí Petra Bezdomniková.

Přestože tedy radnice investuje do oblasti víc peněz než loni, obyvatelé města jsou přesvědčení, že by mohlo ještě připlatit. Třeba Helena Doubravová z Vyškova. „Je smutné, že některé organizace mají takové problémy. Od nás z rodiny sice jejich služeb nikdo nevyužívá, ale nikdy nevíme, kdy se ocitneme v situaci, že je budeme potřebovat. Podle mého názoru by měly být nejen městem, ale i vyššími orgány mnohem víc dotované," myslí si.