„Nápad vznikl někdy loni na podzim. Kontaktovali jsme Agenturu Dobrý den, která provozuje Muzeum kuriozit v Pelhřimově. Myšlenka se jim líbila. Zápis do České knihy rekordů ve štafetovém pletení šály jsme zahájili na akci Regiontour, která se uskutečnila minulý týden v Brně. Už tam jsme vzbudili rozruch. Přidávali se k nám kolemjdoucí, kteří se chtěli na jejím vzniku podílet," přiblížila členka jednoty Marie Straková.

Pokračovat v pletení se bude i tento týden. A to na Setkání generací, které bude spojené s výstavou rukodělných prací, tvůrčí dílnou s praktickou výukou řemeslných dovedností a besedou na téma zvyky, obyčeje a písně.

I záznam v knize

Konat se bude ve slavíkovickém tělovýchovném zařízení. „V současnosti má šála už několik metrů. Každý, kdo jí kousek uplete, bude zaznamenaný v knize, ve které bude evidované i kolik řádků upletl a jakou barvou. Jde o takové propojení generací," popsala cíl projektu Straková s tím, že zájem o to přispět alespoň jedním řádkem projevili také muži.

Ani sobotní pletení však nebude tím posledním. „Budeme s sebou šálu brát na všechny akce, aby se stále prodlužovala. Možná se nám podaří překonat i současný rekord, který drží jeden z českých časopisů. Čtenářky posílaly své šály a ty pak sešily dohromady. My jsme výjimeční v tom, že se plete v kuse a navíc na jedněch jehlicích," poznamenala členka Spartaku.

Sobotní akce navazuje na besedu o historii Slavíkovic, která se konala v roce 2012. Na závěr vystoupí cimbálová muzika Kalečník.