„Vlastníkem a správcem kanalizace na náměstí je společnost Vodovody a kanalizace Vyškov. K současným pracím přistoupila z důvodu špatného stavu, který vyžaduje opravu několika stok. Kopat se tak bude na obou delších stranách centra," informovala mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Na rozkopaný chodník momentálně lidé narazí před budovou s číslem popisným devětadvacet. „Následovat budou prostory před objekty s čísly jedna, což je městský úřad, a dále třináct a čtyřiatřicet," vyjmenovala mluvčí. Podle jejích slov využívá firma bezvýkopovou metodu. „To znamená, že se vytvoří sonda a stroje vtlačí do starého potrubí nové. Nemusí se proto rozkopávat celé náměstí jako při klasické metodě," vysvětlila.

Vodaři podle ní také musí dávat pozor, aby nebyl ohrožený bezpečný provoz, což se vztahuje i na chodce. Jáma musí být chráněná plotem se zábranami s minimální výškou 1,3 metru. „Při výkopech je navíc nutné postupovat tak, aby náměstí bylo co nejméně narušené. Vytěžený materiál nesmí být ukládaný na jeho plochu a musí být neprodleně odvezený na vhodnou skládku," popsala Bezdomniková. Centrum bude podle plánů uklizené a upravené do původního stavu nejpozději 30. července.