Firma dostala zakázku na základě nejnižší podané nabídky. „To bylo vlastně jediné hodnotící kritérium. Cena obnovy příkopu se dostala na částku lehce přesahující devět milionů šest set tisíc korun, z toho jsme ovšem získali osm milionů sedm set tisíc korun dotace," uvedl starosta Slavkova Ivan Charvát.

Dohled památkářů

Na stavební práce budou dohlížet památkáři. „Rekonstrukce bude spočívat hlavně ve značných výkopových a sanačních pracích. Prostor vodního příkopu firma zabezpečí jako staveniště a kvůli dodržení bezpečnosti tam bude samozřejmě zakázaný vstup. V zhledem k tomu, že se jedná o obnovu národní kulturní památky, budou na opravy dohlížet památkáři," upozornil starosta.

Zámecký park ovšem zůstane otevřený. „Uzavírat celý park potřeba nebude. Zákaz vstupu bude platit pro chodník z vnější strany a pro okolí samotného příkopu," upřesnil vedoucí odboru investic a rozvoje slavkovské radnice Petr Lokaj. Park se naposledy uzavíral letos na jaře kvůli velkému kácení stromů.

Kolem zámeckého příkopu vybagrují dělníci rýhu. „Ta poslouží k postavení železobetonové stěny s mikropiloty, která zpevní podloží příkopu a cihlová zeď tak nebude podléhat tlakům okolní půdy, " vysvětlil Lokaj. Podotknul, že nákladní auta, která budou přes park vozit k zámku materiál, budou dovnitř vjíždět z jižní strany, kde jsou širší brány.

Situaci kolem obnovy příkopu sleduje také Ředitelství silnic a dálnic. „Příkop leží v ochranném pásmu mezinárodní silnice I/50 a na stavební práce jsme museli vydat povolení. S chystanými sanačními pracemi souhlasíme, na obnově se však sami nepodílíme, protože příkop není součástí odvodňovacího systému silnice," uvedla už před časem mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Práce mají být podle smlouvy hotové do konce října. „Rozhodnutí o poskytnutí dotace jsme obdrželi před měsícem. Práce jsou naplánované na čtyři měsíce, takže na konci října by mělo být vše hotové, samozřejmě pokud nenastanou nějaké komplikace," podotkl Lokaj.

Stříhání pásky

Včera zároveň představitelé Slavkova společně se zástupci Povodí Moravy přestřihli pásku při otevření protipovodňové ochrany města. „Slavkovany teď chrání kompletní protipovodňová opatření za téměř dvaaosmdesát milionů korun," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Stavba se skládá z několika částí, od mobilního hrazení přes obtokové kanály až po mokřad, který bude v případě zvýšených stavů zadržovat vodu z potoku Prostředníček. „Stavba je dimenzovaná na zachycení stoleté vody a současně je propojená s první etapou protipovodňových opatření na Litavě. Součástí je obtokové rameno Prostředníčku v délce asi dvě stě sedmdesát metrů skryté pod zemí," doplnila Tomíčková. Uvnitř mokřadu i u hrází stojí nově vysazené olše a vrby. Tím vznikla i vycházková zóna pro Slavkovany.