O koupi se podle zpráv z resortu zajímaly tři osoby. Konkrétně jedna fyzická a dvě právnické. Právě z druhé skupiny vzešel i kupec. „Konkrétního zájemce budeme ovšem moct sdělit až po úhradě kupní ceny," informoval mluvčí ministerstva obrany Jiří Caletka.

Přiblížil alespoň aktuální fázi prodeje. Vítěz výběrového řízení zatím zaslal potřebné doklady a údaje pro vyhotovení smlouvy. Ta bude ze strany ministerstva podepsaná nejpozději v příštím týdnu. „Poté má zájemce třicet dní na podpis a vrácení smlouvy. Jakmile tak učiní, bude mít ministerstvo financí jeden až tři měsíce na schválení. Pak je na řadě fakturace se splatností pětačtyřiceti dní. Jako poslední proběhne vklad do katastru nemovitostí," řekl.

Vzhledem k tomu, že kupec zatím není známý, se někteří Vyškované obávají, o koho jde. V takzvaném pédéáčku by si rozhodně nepřáli například tržnici. „Už dřív jsme se o tom bavili se známými a přemýšleli, kdo může takový objekt koupit. Vyškov je plný vietnamských obchodů, takže bychom se nedivili, kdyby vznikl další. Byl by to ovšem velký úpadek místa, které má mnoho z nás spojené s pěknými vzpomínkami," zmínila například Vyškovanka Anna Soukupová.

Informace o tom, jak by chtěl objekt kupující využívat, ministerstvo nemá. Nezjišťuje je. „A žádné omezující podmínky ve smlouvě stanovené nemáme," upozornil Caletka.

Jak dodal vedoucí vyškovského odboru kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík, co se týká území, na kterém budova stojí, to má podle územního plánu sloužit pro občanskou vybavenost. „Tam obchod a služby nepochybně patří. Co se však týká různých variant, co by v místě mohlo vzniknout, možnosti regulace do určité míry máme," ujistil šéf odboru.

Zatím však prodej není definitivní. Caletka podotkl, že převod, respektive prodej lze považovat za potvrzený až po zaplacení kupní ceny.

V případě, že vítěz výběrového řízení v průběhu procesu od koupě odstoupil, hrozí mu sankce. „To se v minulosti, i v případě jiných prodejů, už bohužel stalo," poznamenal mluvčí.

Připomněl tak případ z loňského roku. Dosud neznámý kupec totiž není prvním, kdo měl o budovu zájem. Loni na začátku roku ve výběrovém řízení uspěl podnikatel a jednatel hotelu Allvet u Vyškova Robert Rogožan. Lidé jeho plány vítali. „Chceme domu vrátit jeho původní využití a navázat na kulturní akce, jak tomu bylo před lety," nastínil tehdy Rogožan.

Na podzim však od koupě ustoupil. „Sehnat peníze na koupi problém nebyl, ale na opravy a investice už banky neslyšely. Neměl bych na zajištění dalšího provozu," vysvětlil Rogožan.

Posádkový dům armády tvoří velký a malý sál, foyer, vestibul, šatny, kanceláře, technické zázemí, restaurace a kuchyně včetně skladů.

Předmětem prodeje bylo i stávající vybavení. Budova je součástí zastavěného pozemku a patří k ní také parkoviště a zpevněné plochy umožňující přístup.

K prodeji objektu přivedla ministerstvo analýza, která zohledňovala snižování počtu příslušníků armády ve Vyškově. Dalším důvodem bylo minimální využití budovy a s tím spojená neekonomičnost provozu.