Podle ornitologa Jiřího Bartla z Rousínova tento menší noční pták v posledních deseti letech z Vyškovska zřejmě úplně zmizel. „V padesátých letech, když jsem byl ještě kluk, žili sýčci v dutinách stromů, na dvoře, zahradách. Možná se tu ještě vyskytují, ale jen ojediněle,“ konstatoval Bartl.

Situace je kritická i v dalších oblastech jižní Moravy. „Poslední větší populace sýčka obecného žije na Znojemsku, kde je deset obsazených lokalit. Na jihu Brna dvě,“ upřesnil kmenový vědecký pracovník akademie věd Martin Šálek. Také na Blanensku podle něj už tito ptáci vymřeli.

Divoké prase - ilustrační foto.
Neviditelní. Divočáci v obilí unikají zrakům myslivců. Ti je loví kvůli moru

Ubývá i dalších nočních dravců, třeba sov pálených. „Ještě před několika lety žily na zámku ve Slavkově dva páry,“ připomněl předseda Slavkovského ochranářského spolku Petr Navrátil.

Vymírání vzácných ptáků podle odborníků zavinili lidé. Mnoho z nich třeba srazí auta. „Dřevorubci pokáceli doupné stromy. Zemědělci používají účinné jedy, tvrdí, že se bez nich nedá vůbec nic vypěstovat,“ upřesnil Bartl.

Za poslední půlstoletí se také změnilo prostředí. „Po druhé světové válce se z pestré krajiny staly velké narovnané lány s minimem lesů,“ řekl Šálek.

 Vůbec poprvé na Moravě našli odborníci milimetrového pavouka Mysmena Jobova. V Podyjí na Znojemsku.
Vědci našli v Podyjí vzácného pavouka Mysmena Jobova. Poprvé na Moravě

LUCIE PINKOVÁ