VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potemník brazilský chutná po arašídech. A má plno tuku

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Přinést české dívce, která nemá kladný vztah k entomologii, na první rande krabici plnou červů, zřejmě by se potencionální milenec setkal s hodně nelichotivými tituly. Darovat ji však jedné z dam natahující ruku po právě opražených červech připravovaných odborníkem na slovo vzatým v Hanáckém statku vyškovského zooparku, zcela jistě by mu poděkovala. Environmentální centrum se stává na jedno odpoledne dějištěm akce Hmyz pod lupou a jeho součástí je i příprava hmyzích specialit.

26.1.2014
SDÍLEJ:

Návštěvníci vyškovského zooparku se v sobotu seznamovali s hmyzem, měli možnost ho i ochutnat.Foto: DENÍK/Martina Hašková

Ty pro dychtivé publikum chystá a také mu podává odborný výklad kuchař Milan Václavík. „U nás ještě hmyz není běžnou součástí pokrmů, jako tomu je třeba v Japonsku. Není tam ničím neobvyklým, že chlapec vezme dívce na rande jako dárek krabici plnou červů a kobylek. Do svého jídelníčku ho zařadili třeba už i Francouzi. V podstatě je možné se s ním setkat ve všech možných kuchyních na světě, jen ne v České republice. Lidé z něj dělají mouku, suší ho a přídávají třeba do guláše. Je možné ho dát například i do knedlíků. Je velmi bohatý na bílkoviny," poznamenává Václavík, zatímco přidává na pánev plnou cvrčků sůl a petrželovou nať.

Připravení k jídlu jsou po několika desítkách vteřin. „Chuť mají podle toho, kde žijí a čím se krmí. Pokud jim chovatel bude dávat maso, budou chutnat po něm, když chléb, budou mít chlebovou příchuť. Mají totiž velkou schopnost nasávat pachy toho, co přijímají," vysvětluje kuchař.

Sarančata vedou

Každá várka hmyzu, kterou připraví a nabízí velmi početnému obecenstvu, je okamžitě pryč. „Nejlepší jsou sarančata," svěřuje svému okolí muž stojící v první řadě.

Všechny vzorky, které Václavík servíruje, chce ochutnat třeba Aneta Vrbacká. „Teď jsem měla potemníka brazilského opraženého jen na tuku. Nikdy předtím jsem nic podobného nezkoušela. Je to první příležitost, kterou jsem si rozhodně nechtěla nechat ujít. Potemník mi svou chutí připomínal arašídy. Určitě jsem nečekala, že to bude tak výborné. Pokud to půjde, chtěla bych vyzkoušet všechno, co kuchař nabídne," říká Vrbacká.

Speciality zaujaly i návštěvnici Táňu Šebkovou. „Jsem překvapená, moc mi to chutná," svěřuje se Šebková, která se také zajímá o to, kde může jedlý hmyz koupit. „Prodává se ve zverimexech nebo u chovatelů. U těch je lepší ho kupovat, protože ho zpravidla krmí přírodní potravou a ne granulemi, aby rychleji rostl," radí Václavík.

Z hmyzího odpoledne si však Šebková se svými dětmi neodnáší jen zážitek z toho, že objevily dosud neznámé chutě, ale také nové domácí mazlíčky. „Pořídili jsme snad všechno, co se hýbá. Housenky, ze kterých se vyklubou zlatohlávci, strašilky a pakobylky. Dostali jsme i návod, jak se o ně starat. Ale to já už vím, o hmyz se zajímám," svěřuje se její dvanáctiletý syn Michal.

Noví návštěvníci

Že se jemu podobných nadšenců objevilo během chvíle na akci doslova požehnaně, potvrzuje i Hana Slouková, která hmyz spolu se svým manželem v Hanáckém statku nabízí. „Strašilky zmizely skoro okamžitě, zůstává několik posledních pakobylek. Vedle u manžela jsou k dostání housenky. Právě on tohle všechno chová, sice ne nijak ve velkém, ale je to jeho chlouba," přibližuje Slouková.

Kdo si chce od hmyzu odpočinout, má možnost sejít do přízemí, odkud se ozývají tóny africké hudby. Koná se tam Africká dílna, kde se hlavně děti seznamují s kulturou kontinentu.

Hmyz pod lupou je program, který zoopark nabízí poprvé. Podle jeho pracovnice Hany Vymazalové atrakce asi začne pořádat víc méně obvyklých akcí. „Máme už stálé návštěvníky, kteří chodí pokaždé, když se tady něco děje. Dnes přišli navíc i noví, které jsme zde ještě neviděli, což je velmi dobře. Takže se budeme snažit několikrát do roka uspořádat něco netradičního," naznačuje Vymazalová.

Autor: Martina Hašková

26.1.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Část Biskupského dvora, věže katedrály svatého Petra a Pavla a paleolitická Věstonická venuše. Tyto pamětihodnosti tvoří návrh nové známky, kterou vydala Česká pošta ku příležitosti dvoustého výročí založení Moravského zemského muzea.

Muzeum dostalo poštovní známku k dvoustému výročí. Pošta vytiskne 750 tisíc kusů

Michal Gálik (vpředu).

Díky práci snů zdarma cestuje po světě. Při natáčení mu ale opice ukradla kameru

Nová atrakce otevírá i na jižní Moravě. Soutěžení na čas v kukuřičném labyrintu

Jižní Morava - První sezonu zahájily kukuřičné labyrinty, které jsou na jižní Moravě novinka. První návštěvníky očekávají hned tři.

Plán na mezigenerační bydlení padl. Ze školy může vzniknout ubytovna, sílí obavy

Jižní Morava – Třicet bytů pro staré lidi, začínající rodiny a osamělé matky. Plán na mezigenerační bydlení v budově bývalé zdravotnické školy ve vyškovských Dědicích skončil. Zatímco bývalé vedení kraje s ním počítalo jako s unikátním projektem, současné vedení se rozhodlo objekt prodat.

Do Bučovic vtrhnou drancující Švédové. Slavnosti uzavře znovuobnovený ohňostroj

Bučovice – Největší vojenské střetnutí, které Bučovice ve své historii zažily, se odehrálo 22. června 1645. Tehdy do města přitáhl od Brna oddíl asi pěti set Švédů, kteří ho kromě kostela celé vydrancovali. Chtěli dobýt i zámek, ten však ubránili bučovičtí měšťané, vrchnostenští úředníci, myslivci a služebnictvo. Téměř polovina švédských vojáků při bitvě padla, zbytek odtáhl na Brno. Událost si Bučovičtí od pátku připomínají už tradičními městskými slavnostmi.

Oldtimer definitivně nebude. Veterány ani návštěvníky k zámku nepustí

Slavkov u Brna - Potvrzeno, největší evropský sraz veteránů Oldtimer festival v sobotu nebude. Vedení zámku ve Slavkově u Brna, v jehož areálu se akce v posledních letech pokaždé konala, ovšem počítá s tím, že k části ze zhruba deseti tisíc návštěvníků a tisícovky majitelů veteránů se informace nedostane. „Tam, kde měly být vjezdy, bude ochranka a pracovníci zámku ty, co dorazí, budou posílat na běžná parkovací místa," uvedl zástupce ředitelky zámku Jiří Blažek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies