To se zamlouvá například starostovi Habrovan na Vyškovsku Radoslavu Dvořáčkovi. „Svého loveckého psa jsem nechal očipovat, a k tomu i psy chovám,“ řekl Dvořáček. Kontrolu však znesnadňuje roztříštěnost registrů zvířat.

Nevýhodu podle Dvořáčka mají také vesnice oproti městům, protože jim chybí čtečky na čipy. „Budeme muset čekat na příjezd veterináře nebo prostě někoho, kdo čtečku má,“ připomněl Dvořáček.

Drsní kovbojové i odvážné dámy v sedlech, telata ze Slovenska a dobytkářské i rychlostní disciplíny. Na Velkém moravském rodeu v Bohdalicích bylo co obdivovat celou sobotu.
Rodeo: telata skoro jako krávy dala nejdrsnějším kovbojům pořádně zabrat

Co je čip
Mikročip je 1 centimetr dlouhá a 2 milimetry široká tyčinka naprogramovaná číselným kódem sloužící k identifikaci zvířete. Veterinář ho aplikuje z duté jehly vpichem do krku nebo nad lopatku asi 2 až 3 centimetry hluboko do tkáně. Ke kontrole pak slouží čtečka.

Ve Slavkově u Brna na Vyškovsku odchytí ročně několik zaběhlých psů. Problémy s jejich identifikací potvrzuje mluvčí tamní radnice Veronika Slámová. „Existuje asi šest druhů čipování, jenže ne každý čip je kompatibilní se čtečkou, kterou zrovna máme. Stalo se už, že jsme nemohli identifikovat psa, i když měl čip. Nejvíc se nám osvědčilo, když jsme zprávu o ztraceném zvířeti sdíleli na sociálních sítích,“ oznámila.

Čipování vyjde chovatele na několik stovek korun. V ceně je registrace čipu a jeho zavedení, někdy se také k čipu vydává i pas pro psa.

Na Vyškovsku jsou podle zjištění Deníku Rovnost ceny různé. V Bučovicích přijde čip a jeho zavedení na tři sta až čtyři sta korun. Ve Vyškově si majitelé psů musí připlatit. U veterináře Petra Vymazala stojí jen čip pět set korun. Pokud by chtěl zákazník navíc pas, zaplatí už osm set korun.

Festival s pětadvacetiletou tradicí si vychoval další generace návštěvníků.
Mladí i staří. Festival se čtvrtstoletí dlouhou tradicí vychovává nové generace

Naproti tomu na Blanensku se zájemci o čip vejdou do pěti set korun. V Boskovicích přijde registrace čipu a jeho zavedení na čtyři sta korun. „Pokud má pes trvalý pobyt v Boskovicích, město mu náklady na čip proplatí. Radnice chce mít přehled o počtu zvířat,“ řekla veterinární sestra Markéta Ošlejšková.

V Blansku se registrace čipu a jeho zavedení pohybují okolo tří set korun. Záleží i na typu čipu.

Čipování by uvítala třeba Vyškovanka Alena Hejduchová. „Ale na vesnicích je zbytečné, tam stačí známka,“ myslí si žena.

Ilustrační foto.
Extrémní sucho? S houbami se v létě můžeme rozloučit, obávají se odborníci

Novelu veterinárního zákona, který má povinné čipování zvířat ve věku šesti měsíců do roku 2020 zavést, minulý týden schválila Poslanecká sněmovna. Projednají ji ještě senátoři.

MARIE MRÁZOVÁ