Ocenění získal společně s dalšími šestnácti osobnostmi kraje. „Věděl jsem jen o návrhu, samozřejmě mě cena těší. Zejména proto, že i přes mé postižení jsem si po příchodu do Habrovan našel svoje místo. A uplatnil tak své vzdělání speciálního pedagoga v oboru vychovatelství, který jsem vystudoval v Olomouci. V Habrovanech žiji osmnáctým rokem a dá se říct, že zhruba po dvou měsících jsem se zapojil do nejrůznějších činností. Že bych se ale považoval za nějakou osobnost, tak to určitě ne," řekl skromně Hrabec.

Výlety i koncerty

Předseda vozíčkářů stojí se svými přáteli za zajišťováním sportovních, společenských a kulturních setkání, společně pak pořádají například i zájezdy nebo ozdravné pobyty. „Ocenění si rozhodně zaslouží, práce, kterou zastává, je důležitá pro nás všechny. Každý z nás vítá výlety, koncerty nebo třeba populární každoroční opékání prasete," vyjmenoval kulturní referent spolku Radek Urbánek.

Podle Hrabce, kterého na cenu navrhla Krajská rada zdravotně postižených, je Urbánek jeho pravou rukou. „Během uplynulých tří let mi bohužel zemřeli čtyři nejbližší kamarádi, takže mi hodně pomáhá. Naše činnost není jen o mně," připomněl Hrabec.

Krajského uznání se v minulých letech dočkali třeba sportovní střelec David Kostelecký, skifařka Miroslava Knapková, sourozenci Hana a Petr Ulrychovi nebo zpěvák lidových písní Jožka Černý. „Cena si všímá zásluh o rozvoj Jihomoravského kraje, hrdinských a jiných výjimečných činů osobností, které se na území kraje narodily, žijí nebo jsou s ním spojené svým působením. A reprezentují v určité oblasti Jihomoravský kraj a přispívají k jeho věhlasu a dobrému jménu," poznamenala mluvčí kraje Eliška Holešinská Windová s tím, že cenu zastupitelé udělují od roku 2004.