Jednoznačně ji odmítli. „Nabídky takových podniků jsou výhodné jen dočasně. Pro starosty menších obcí, kteří počítají s funkcí pouze na čtyři roky a chtějí rychle ušetřit nějaké peníze, můžou být nabídky ostatních firem lákavé. Ovšem z dlouhodobého hlediska se to nevyplatí," sdělil Koudelka, který je také vedoucím slavkovského střediska Respona.

Obce a města by podle něj měly u Respona zůstat také z důvodu, že se jedná o jejich podnik. Představenstvo tvoří pět největších akcionářů, tedy pětice měst Vyškovska. V dozorčí radě jsou pak zastoupené i menší obce, takže můžou kontrolovat činnost představenstva. „Menší akcionáři tak rozhodně nejsou vyřazeni z rozhodování ohledně fungování firmy," ujistil předseda představenstva vyškovského podniku Ivo Bárek.

Co se týká nabídek na odkup akcií společnosti konkurenčními firmami, představenstvo Respona vydalo stanovisko, v němž s prodejem důrazně nesouhlasí.

96v tolika městech a vesnicích vyškovská společnost Respono sváží odpad. Osmaosmdesát z nich jsou zároveň i akcionáři podniku.

Podle Bárka firma Ave CZ nenabízí obcím žádnou přidanou hodnotu. „Firma, která má o novou pozici v regionu zájem, ve srovnání s námi nenabízí vůbec nic navíc. My jsme už několik let v zisku a obce i města jsou s našimi službami spokojené. Což dokládá, že se nám i v tak konkurenčním prostředí, jako je svoz odpadu, velice daří," podotkl Bárek s tím, že k ní stále přechází další obce. „V poslední době to byla například obec Podolí, která odešla od Ave k nám," zmínil Bárek.

Firma Ave CZ se k problematice odmítla vyjádřit. Nejde ale o jediný podnik, který se snaží lákat obce Vyškovska na lepší nabídku. Jeden oslovil například Račice-Pístovice. „O možnosti přechodu jsme jednali, ale nakonec jsme k tomu jako obec zaujali negativní stanovisko. Současný stav nám totiž vcelku vyhovuje," řekl starosta vesnice Lubomír Pospíšil.

Důležitá je podle něj i záruka stejné ceny v následujícím roce. „Na valné hromadě nám slíbili, že se zdražením služeb nepočítají," dodal Pospíšil.

Další výhodou pak jsou podle ředitele Respona Pavla Horáčka stejné ceny. „Města i vesnice stojí svoz stejně bez rozdílu vzdálenosti od skládky v Kozlanech nebo jejich velikosti," poukázal Horáček.