A podalo už i nabídku na odkoupení. „Myslím, že mluvím za všechny, když řeknu, že prodej netrpělivě očekáváme. Po dlouhých průtazích trvajících asi sedm let, kdy se prodej zdržel kvůli nesrovnalostem ve vlastnictví, to vypadá nadějně. Všichni jsou nedočkaví. Doufáme, že k němu dojde v co nejbližším možném termínu," těší se předsedkyně představenstva družstva Olga Vilinová.

Jedním z hlavních důvodů, proč si nájemníci přejí brzký prodej, je, že dům stále chátrá. „Musíme ho dát do pořádku. Třeba já bydlím v sedmém patře, a jelikož je špatná střecha, do bytu zatéká a jsou mokré zdi. Navíc náš dům jako poslední hyzdí sídliště, tak se chceme do revitalizace pustit co nejdřív. Zasedání zastupitelstva má být v únoru, snad prodej schválí bez dalších průtahů," doufá Vilinová.

Bytovka v Rychtářově a další

Bydlení ve vlastním se letos nedočkají jen obyvatelé městských bytů na Osvobození. Radnice plánuje prodat i bytovku v Rychtářově. Nachází se téměř na konci obce v řadě se třemi dalšími domy, které dřív patřily Vojenským lesům a statkům a po revoluci přešly do vlastnictví města. „O koupi projevili zájem stávající nájemníci. Také tam počítáme, že je prodáme v letošním roce. Je to poslední bytovka v řadě, která je ve vlastnictví města," sdělil za vyškovskou radnici Stanislav Kolařík.

Kromě prodejů však radnice plánuje i opravy bytů, které jí patří. Jako například domů v Pivovarské ulici s popisnými čísly 2 a 4. Tam poputují víc než tři miliony korun. Sedm set padesát tisíc z nich je určených na opravu rozvaděčů. „Je nutné je modernizovat. Předpokládáme, že je vyměníme do konce pololetí, záleží ovšem na úspěšném dokončení výběrového řízení na dodavatele. Chystáme i zateplení tohoto domu. Jak z dvorního traktu, tak i z ulice. Vyjde na dva a půl milionu korun. Nyní prověřujeme možnost čerpání dotace," dodal Kolařík.

539 bytů mělo na konci roku 2015 město v majetku. Průměrná cena za metr čtvereční v nich činila zhruba 53 korun. Při deregulaci v roce 2010 byla stanovená cílová hodnota měsíčního nájemného na 56 korun za metr čtvereční. Toho chce radnice dosáhnout letos.

Těšit se můžou i nájemníci na sídlišti Palánek. Tam chce město vyměnit sto dvanáct střešních oken. „Jsou ve špatném technickém stavu. Výměna se týká bytů ve střešních vestavbách, které byly postavené částečně z dotací. Práce začnou v polovině roku. Opět v závislosti na úspěšném výběrovém řízení na dodavatele," podotkl Kolařík.

Další investicí na sídlišti by podle lidí mohla být okna v klasických bytech. Myslí si to třeba obyvatel Palánku Miloš Roudenský. „Chápu, že vše nejde hned. Ale také vím, že některé obyvatele trápí okna. Ne ta střešní, ale v ostatních bytech. Byla měněná za eurookna zhruba před dvanácti patnácti lety. Materiál asi není příliš dobrý, možná jsou i špatně utěsněná, lidem do bytů táhne," naznačil muž.

Nejvíc peněz si letos nicméně vyžádá dům, ve kterém ještě nikdo nebydlí. A to bývalý Okresní stavební podnik v Žižkově ulici. Na něj má město vyčleněných dvanáct milionů. „Teď zpracováváme projektovou dokumentaci," nastínil Kolařík. Jak už radnice avizovala, v místě mají vzniknout nejen byty, ale také služebna strážníků.

Ačkoliv do údržby bytů musí vkládat nemalé peníze, počet těch, které v současné době vlastní, prý potřebám Vyškova vyhovuje. „Nic na ně nedoplácíme, o dalším prodeji bytů tak neuvažujeme," vzkázal Kolařík.