Nicméně když do Slavkova u Brna před dvěma sty jedenácti lety dorazil císař František I. a car Alexandr, nejspíš je netrápily problémy s ustájením koní. Kam zaparkovat své oře, ačkoliv motorové, ovšem současní návštěvníci města budou muset řešit.

Slavkov včetně nádvoří zámku obsadí vojáci a následně i lidé, aby přivítali rakouského a ruského panovníka. Právě z toho důvodu bude od páteční páté hodiny odpoledne historické centrum pro auta uzavřené. „Zajistili jsme ale parkovací místa v areálu za autobusovým nádražím. Návštěvníci se k nim dostanou vjezdem z ulice Československé armády," sdělila slavkovská mluvčí Veronika Slámová s tím, že stání v místě nebude placené. Zaparkovat lidé můžou také u průmyslové zóny směrem na Bučovice.

I přesto radnice doporučuje do města autem nejezdit a raději využít například autobus. „Máme zajištěnou kyvadlovou dopravu v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Z Brna pojedou do Slavkova přes Tvarožnou. Kdo bude chtít vidět i sobotní ukázku bitvy, ocení, že autobus zastaví sto metrů od pozorovacího místa," podotkla Slámová.

Kromě toho můžou návštěvníci využít i vlakových spojů. V obou případech se je navíc město ve spolupráci se zámkem rozhodlo motivovat. „Po předložení jízdenky z autobusu nebo vlaku budou mít lidé snížené vstupné na prohlídku památky. O dvacet procent," vzkázala mluvčí s tím, že zajištěný je také odvoz ze závěrečného nočního ohňostroje.

Co se pak týká uzavírek náměstí a Husovy, ty skončí oficiálně v neděli ve dvanáct hodin. „Jakmile ale plochu uklidíme po historickém jarmarku, zákazové značky odstraníme," ujistila Slámová.

Právě sobotní jarmark je podle ní jedním z největších předvánočních na jihu Moravy. Rozprostírat se bude nejen na náměstí, ale i v přilehlých ulicích a na zámeckém nádvoří. „Chybět nebudou řemeslníci, kteří ukáží své umění. Co se týká dalšího programu, v proměněném centru města se střetnou vojáci, v zámeckém parku budou mít cvičiště, kde se budou připravovat na boj. Díky speciální prohlídce se návštěvníci památky dozvědí zajímavosti a souvislosti o bitvě tří císařů," vyjmenovala ředitelka zámku Eva Oubělická s tím, že páteční program bude směsicí válečné vřavy, slavnostní atmosféry a romantiky.

Například na nádvoří si příchozí budou moci na lidovém bále zatančit i s veličenstvy. „Do zámku se vrátí šlechta, která si v předvečer bitvy bude užívat na empírovém plese nebo v zámeckých komnatách plánovat strategii, jak Napoleona porazit. Vše pak můžou sledovat i samotní návštěvníci," dodala ředitelka.

Na to se těší třeba Kristýna Hrabalová z Vyškova. „Do Slavkova se chystám zítra i v sobotu. Program se mi líbí. Doufám, že se mi opravdu poštěstí zatančit si s panovníky. A že to nezmeškám. Do města pojedu autem, snad se mi podaří najít místo k parkování," doufá Vyškovanka.