Ne všichni ale mají takové štěstí, jak poukazuje například David Černý z Vyškova. Podnik, který s oblibou navštěvuje, je kuřácký celý. Jakmile začne platit zákon, dát si cigaretu jinde než venku nebude možné. „To mi dost vadí. Hlavně v zimě to bude problém. Neřekl bych ani slovo, kdyby se v baru vařilo, ale k jídlu tam mají pouze slané brambůrky nebo tyčinky. Jsem z toho rozladěný. Budu si však muset zvyknout. Pivo s kamarády si kvůli tomu nenechám ujít," konstatoval Černý.

Co se týká přímo Vyškova, několik restaurací už nekuřáckých je. Jak Vyškovský deník Rovnost informoval na konci listopadu, jejich majitelé se shodují, že změnu většina hostů, kteří k nim chodí pravidelně, akceptovala.

Na kuřáckou a nekuřáckou část je však stále rozdělená například vyškovská restaurace Kojál. „Kouřit se u nás smí až po obědě, po druhé hodině. Lidí, kteří si cigaretu zapálí, k nám chodí hodně. Momentálně vůbec netuším, co může nový zákon přinést. To uvidíme, až začne platit. Servírky, které zaměstnávám, ho ale vítají. Jsou nekuřačky," řekl majitel podniku Marek Gottwald.

Nekuřácký personál obsluhuje i v restauraci Adélka v Pustiměři. „Přestože máme odsavače a čističku vzduchu, je z nás kouř cítit. I proto zákon vítáme. Jsem toho názoru, že už měl být schválený dávno," okomentoval provozovatel restaurace Antonín Grmela.

Jeho restaurace má stavebně oddělené prostory. Kuřáci si můžou zapálit u výčepu. „Reakce návštěvníků na to, že už si v restauraci nezakouří, ale nejsou nijak hrozné. Nemají nic proti tomu, že si půjdou cigaretu dát ven," sdělil Grmela, který přesto se zákazem kouření spěchat nebude. „Na těch pár měsíců to nyní nemá cenu měnit. Zvlášť když budeme mít po celý leden zavřeno kvůli malování. Počkáme do května a pak zákaz zavedeme," řekl.

Podobný názor má například Dana Šenkeříková. Ta několik let provozovala hospodu ve Studnicích. „Sama jsem kuřák, ale se zákonem souhlasím. Jediné, co mě mrzí, je, že neschválili i zákaz kouření, pokud člověk veze dítě v autě. To nemůže rodiči říct, aby v autě nekouřil," poukázala Šenkeříková.

Ta nyní provozuje turistickou ubytovnu Výletní dvůr. „Co se týká obecní hospody, dřív do ní chodili hlavně starší a to byli i silní kuřáci. Nyní se osazenstvo omladilo a kuřák mezi nimi, myslím, ani není. Takže problémy s novým zákonem bych ve studnické hospodě nečekala. Co se pak týká naší ubytovny, lidem kouření nezakazujeme. Ale běžně se stává, že už jsou naučení chodit ven. Hlavně Pražané a Slováci," zmínila Šenkeříková.

Protikuřácký zákon
∙ Na konci května se Česká republika zařadí k osmnácti zemím Evropy, kde platí úplný zákaz kouření v restauracích.
∙ Kouřit se bude smět na restauračních zahrádkách.
∙ Elektronické cigarety a vodní dýmky budou v restauracích povolené.
∙ Omezení se týkají i alkoholu, například se nebude smět prodávat prostřednictvím automatů.
∙ Prodejci nebudou moci nabízet alkohol na akcích určených převážně pro děti. Při sportovních akcích budou moci mít v sortimentu výčepní pivo a víno.