Mládě se má podle ní čile k světu. Potomka tohoto jihoamerického papouška přivedla na svět sedmiletá samička a teprve tříletý sameček. „Běžně mohou mít tři až čtyři mláďata, jediné si vysvětlujeme právě mladostí samce,“ objasnila ředitelka.

Zoo se zaměřuje na přirozený odchov mláďat. Péči o ně tak nechává výhradně na ptačích rodičích. „Jednou za pár dní mládě zkontrolujeme, zda přibírá na váze či jestli není zraněné. Rodiče se o něj vzorně starají. Dohlédnout musíme jen, aby v těchto dnech měli oba pestrou stravu,“ připomněla Škrháková Pádková.

Amazoňani nádherní jsou velice vzácní. „Před pěti lety jich bylo ve volné přírodě patnáct tisíc, jejich počet ale klesá,“ upozornil ekonomický ředitel zoo Vlastimil Škrhák.

Jihomoravští hasiči se celou noc nezastavili. Bouřky a vítr v noci na pátek porážely stromy, desítky tisíc lidí byly bez elektřiny.
Bouřka řádila v celém kraji. Stromy padaly na auta, tisíce lidí jsou bez proudu


Papoušky chová už pětačtyřicet let. Dodal, že musí mít tři prosperující firmy, aby zoo vůbec uživil.

V Bošovicích působí od srpna 2011 jediná specializovaná zoologická zahrada na papoušky v České republice. Chová téměř padesát druhů, celkem přes dvě stě jedinců. Jen letos odchovala přes sto mláďat.

MARIE MRÁZOVÁ