„Provozní náklady jsou neúměrně vysoké vzhledem k tomu, kolik žáků se tam vzdělává. Jejich počty se navíc každoročně snižují. Současně ubývá dětí, které jsou ubytované na internátu a v dětském domově a které jsou současně žáky školy," odůvodnil, proč kraj chce učiliště přesunout, jeho mluvčí Jiří Klement. Jednou z variant, kam by se organizace mohla přemístit, je škola na vyškovském sídlišti Osvobození. Potvrdila to její ředitelka Olga Gabrielová.

Možnost sloučení budou krajští zastupitelé řešit na svém dubnovém zasedání. Pokud ho schválí, může k němu dojít už k 1. červenci. Vedení račické školy se zatím k problému nechce vyjadřovat. „Ještě není nic rozhodnuté," uvedla ředitelka Odborného učiliště a Dětského domova v Račicích Libuše Hloušková.

Kapacita a počty dětí na zámku
odborné učiliště:
• kapacita 192 žáků, aktuálně 52

internát:
• kapacita 20 ubytovaných, aktuálně 4

dětský domov:
• kapacita 16 dětí, aktuálně 6

zdroj: Krajský úřad JMK

Naopak ve Vyškově, přestože zatím k žádnému definitivnímu rozhodnutí nedošlo, už se na případnou změnu připravují. Například už ve čtvrtek škola pořádá den otevřených dveří, na kterém chce rodičům představit prostory, kde by se odehrávala teoretická výuka. „Na praxi by i v případě přesunu žáci zatím stále dojížděli do Račic. Nabízené obory budou kuchař, cukrář, dlaždič a zedník," vyjmenovala Gabrielová. V případě dostatečného počtu zájemců podle ní může být otevřený i obor aranžér.

Přesun právě na vyškovskou školu Gabrielová považuje za velmi dobrý krok. „Děti, které ukončí povinnou docházku, by totiž mohly pokračovat dál v učebních oborech ve stejném způsobu výuky. Jde o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a my máme takové programy, které odpovídají jejich schopnostem a možnostem a široko daleko podobné nenajdou," je přesvědčená ředitelka.

Přestože jde o zařízení, které navštěvují i děti s výchovnými problémy, rodiče žáků vyškovské školy, které oslovila redakce Vyškovského deníku Rovnost, ze sloučení nemají obavy. Možnost se líbí třeba Jarmile Zachrlové, jejíž potomci do školy na sídlišti Osvobození docházejí. „I tady je několik takových dětí. Pedagogové je ale zvládají, takže se špatného vlivu, který by mohly mít na ty moje, nebojím," svěřila se Zachrlová.

Že by na sebe vedení školy chtělo vzít příliš velké břemeno, se jí nezdá. „Ředitelka podle mě zvládá vedení školy dobře, a pokud je přesvědčená, že se jí bude dařit i tohle, věřím jí. Měla jsem děti umístěné i v jiné škole v okrese, ale tam jsem nebyla tak spokojená," srovnala Zachrlová.

Problematiku přesunu personálu školy i jejích žáků si budou podle krajského mluvčího v případě schválení řešit samy ředitelky obou ústavů ve spolupráci s odborem školství krajského úřadu. Musí vzít v úvahu například i schopnost dojíždění mládeže do Vyškova. „Všichni žáci musí mít možnost své vzdělání dokončit. Jak to bude s těmi, kteří jsou ubytovaní na internátu a v dětském domově, zatím nevíme. Právě dnes zasedá krajské zastupitelstvo, není vyloučené, že tam budou tento problém probírat," naznačil Klement.

Zatím není rozhodnuté ani o dalším využití areálu zámku, pokud k přesunu dojde. „Naopak s budovou kovárny, která se nachází mimo zámecký komplex, se ale nadále počítá pro odborný výcvik žáků odborného učiliště," nastínil krajský mluvčí.

Historie račického zámku sahá do 14. století. Původně šlo o gotický hrad, který se dočkal přestavby na renesanční zámek na konci 16. století, v 19. století pak dostal empírovou podobu. Po druhé světové válce sloužil jako rekreační středisko a od roku 1959 je v něm internátní zvláštní škola a odborné učiliště.