S návrhem na úpravu jízdního řadu linky 620 z Křenovic do Slavkova u Brna přišli přímo dopravci. „Chtěli zefektivnit původní spoje. V Křenovicích se dva autobusy míjely asi o pět minut a druhý tam pak hodinu bez využití čekal. Proto jsme požádali obce o vyjádření ke změnám odjezdových časů u dvou spojů,“ uvedl vedoucí odboru organizace dopravy společnosti Kordis Michal Kocourek.

Ve Vážanech kvůli tomu spustili na internetu anketu. Lidé se však spíš vyjádřili k dalším problémům, které je v dopravě trápí. „Anketa byla opravdu moc narychlo, takže jsme z ní moc hlasů nezískali. Na druhou stranu jsme z ní zjistili, co lidi z hlediska dopravy v obci nejvíc trápí,“ podotkl starosta Vážan nad Litavou Josef Hloužek.

Jedním z podstatných problémů byl školní autobus. „Obce nám předložily další návrhy, zdůrazněné bylo především zavedení ranního autobusu pro školáky a prodloužení některých linek až ke slavkovské poliklinice,“ řekl Kocourek.

Kordis proto obcím vyšel vstříc. Nejvíce si Vážanští cení přidaného ranního spoje, kterým budou děti jezdit do školy. „Usilovali jsme o něj už dlouho. Dosud jezdil ráno jenom jeden autobus, ve kterém se běžně tísnilo kolem sedmdesáti lidí. Když chtěl někdo vystoupit, často se stávalo, že museli z autobusu ven i další lidé, aby uvolnili cestu,“ upozornil Hloužek.

Vytíženost autobusu potvrdil i Kordis. „Žádosti vždy prověřujeme vlastním šetřením v několika dnech. Ranní autobus do Slavkova byl opravdu hodně vytížený. I když se zatím nestalo, že by někdy nepobral všechny cestující, občas to bylo na hraně,“ uznal požadavek Kocourek.

Start? Čtvrtého března

Od 4. března tak budou v pracovní dny jezdit ráno dva autobusy. „Původní spoj se přesunul na sedm hodin ráno a o půl osmé teď jezdí nově přidaný autobus, který je nastavený tak, aby nejvíc vyhovoval dětem jedoucím do školy. Autobus v sedm hodin ale nebude jezdit o prázdninách,“ podotkl Hloužek.

Nový spoj vítají i v Hruškách. „Hrušky jsou sice na začátku trasy, takže to cestující od nás tolik nepociťovali, ale čím blíž Slavkovu, tím lidí v autobusu samozřejmě přibývá a to příliš pohodlné není,“ řekl starosta obce Jan Kauf.

Další změny ovšem lidé tolik nevítají. „Polední autobus ze Slavkova teď bude jezdit o hodinu dřív, už o půl jedenácté. To sice těší pacienty, kteří tam jezdívají k lékaři, problém ovšem mají ti, kteří jezdí na odpolední směny do Brna. Musí totiž vyjet zbytečně brzy. A pokud chtějí jet přes Slavkov, musí si zase přikoupit další zónu,“ připomněl Hloužek.

Ne všechny autobusy budou po změnách zajíždět až k poliklinice. „Potřebujeme jeden autobus na linku do Brna. Kdyby jel až k poliklinice, tak by to nestihl. Proto končí už na autobusovém nádraží, kam přijede dvacet minut před sedmou hodinou ráno. Tam mají cestující možnost přesednout na autobus do Hodějic, který k poliklinice také zajíždí,“ podotkl Kocourek.