Podnik je totiž nově nekuřácký. „Lidí, kteří mají zakouřených hospod dost, přibývá. Rodiny s dětmi vyhledávají nekuřácké prostory. Dosud jsme měli kombinovaný provoz, část kuřáckou, druhou nikoliv. Vzduchotechnika nyní vyměňuje vydýchaný vzduch, ale když se v kuřáckém prostoru pro téměř padesát hostů sešlo třicet kuřáků, tak stejně nepomáhala. Personál bolely oči, servírka už večer pokašlávala. Když vláda o protikuřáckém zákoně pět let bez výsledku diskutuje a nadále rozhodnutí odkládá, rozhodli jsme se sami," prohlásil Blumenstein.

Od začátku roku ke stejnému kroku přistoupilo i vedení restaurace Acapulco Vyškov. Interiér prochází inovací, kuřáci si v ní už nezapálí. Povolené jsou pouze elektronické cigarety. „Vadí mi, že třetina národa obtěžuje kouřením ostatní. Člověk se navoní, jde se pobavit s přáteli a za hodinu ho pálí oči. Přijdou rodiny, děti využívají herní koutek, odcházejí s načichlým oblečením a vlasy. Pokud mají kuřáci možnost jednou za hodinu vyjít ven, tak v tom nevidím problém. Ať si zákazníci vyberou, zda chtějí jít do slušného prostředí. Navíc žádná vzduchotechnika nikdy stoprocentně nepomůže," řekl za restauraci Jiří Rašner.

Nekuřácká je i například nová vinárna v Radnické ulici. Podobné podniky oceňuje nekuřačka Ludmila Stejskalová. „Vadí mi přirovnání, že by se mohl zakázat třeba prodej tlustého masa. Když ho někdo vedle mě jí, tak mi nijak neškodí," přirovnala dívka.

Zákaz kouření v restauracích měl původně platit od začátku roku. Norma ale ve Sněmovně prošla teprve prvním čtením a u zákonodárců ještě v prosinci vyvolala vášnivou debatu. Jak to tedy bude s předlohou z pera ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), není zatím jasné.

lékaři varujíVe vyškovské nemocnici funguje poradna pro odvykání kouření. Lékaři jsou zajedno, mnoho let připomínají obecně známé věci. „Aktivní i pasivní kouření poškozuje plicní tkáň a zvyšuje riziko nádorového onemocnění plic. Samozřejmě chronickým pacientům, kteří mají astma nebo chronickou obstrukční chorobu dýchacích cest, pobyt v zakouřeném prostředí zdravotní stav zhoršuje," uvedla náměstkyně pro zdravotní péči vyškovské nemocnice Marie Pojezná.

Jiná situace panuje na venkově. Podle mnohých platí, že se chlapi do hospod nechodí najíst, ale popovídat si u piva a cigarety. „Až vše schválí, problém to bude. Chlapi, kteří večer chodí na pivo, jsou kuřáci. Změna mi naruší podnikání. Jde o můj dům, řádně platím daně. Někteří jsou už zblblí od jiných, chodí ven pod střechu na zahrádku. Jiní ale, až to začne platit, přestanou hospodu navštěvovat. Dají si pivo s cigaretou doma. Někteří tvrdí, že si raději zapálí třeba v kotelně," varovala majitelka restaurace U Pastorků v Račicích Josefa Pastorková.

Poznamenala, že v zahraničí s následky zákazu dodnes bojují. „Jezdím do Berlína. Když večer zavře kuchyň, tak majitel roznese na stoly popelníky a směle se kouří," řekla.

Antonín Grmela, který provozuje restauraci Adélka v Pustiměři, má názor zcela opačný. Větší polovinu podniku má nekuřáckou. „Kouří se u výčepu. Zákazu, až jednou přijde, se vůbec neobávám. Jsem pro. Navíc větší procento štamgastů tvrdí, že jim chystané změny nevadí. Vykouří méně cigaret, navíc prohodí pár slov i s těmi, kteří si k výčepu kvůli kouři nesednou. Je málo těch, kteří rezolutně řeknou, že do hospody nepřijdou. Zvyknou si, tak jako na všechno. Jsou to jen silná slova," zdůraznil Grmela.

Z tábora těch, kteří si myslí, že kouření do hospody nepatří, je i majitel vyškovského hotelu Selský dvůr Michal Dědek. „Respektive by svoboda kuřáka měla končit tehdy, když ohrožuje svobodu někoho jiného. A to cigaretový kouř činí. Když si někdo zapálí na zastávce autobusu, vadí mi to, ale můžu poodejít, stěhovat se z restaurace by byl vrchol všeho. Prokazatelně poškozuje zdraví i pasivním kouřením," upozornil Dědek, který se pro podnik bez cigaretového dýmu rozhodl už před třemi lety.

Uvítali to i kuřáci, klientela se nějak neobměnila. „Mám za to, že pro restauraci není zásadní, zda se v ní kouří nebo nikoliv. To jsou lobby kuřáckých liberálů, kteří se ohánějí svobodou podnikání. Proč tedy do svého podniku pouštím kontrolu hygieny? Buď jde o veřejný prostor, nebo nejde. Pokud není, tak do ní nemůže ani žádný kontrolor. Nikdo mi nemůže říkat, že si mám jako nekuřák vybrat nekuřáckou restauraci," dodal Dědek.