Jediná škola, která nemá prázdniny. Autoškola. Letní měsíce jsou pro instruktory autoškol regionu nejnáročnějším obdobím v roce. Přesto platí už několik let to stejné – o každého absolventa kurzu musejí tvrdě bojovat.

Studenti v létě nicméně nemusí řešit problémy se zameškáváním hodin ve škole a zanedbáváním studia. A právě proto využívají svůj volný čas, aby si osvojili pravidla silničního provozu. Někteří instruktoři i přes problémy se slabými ročníky o letošních prázdninách zaznamenali obrovský nárůst zájemců o řidičské oprávnění. Mnohdy až o desítky procent.

„Dělat autoškolu o prázdninách jsem se rozhodla proto, že mám osmnácté narozeniny v srpnu a nechtěla jsem dlouho čekat na svůj řidičský průkaz. Navíc nemusím řešit, jak to udělat se školou,“ pochvaluje si budoucí řidička Dana Levíčková z Letonic.

A právě díky takovým některé autoškoly přímo praskají ve švech. „Letos máme nárůst studentů až o osmdesát procent vyšší než v loňských letních měsících, takže to zvládáme horko těžko,“ potvrdil instruktor vyškovské autoškoly Rostislav Jelínek.

Zároveň dodal, že vůbec netuší, co tak velký zájem způsobilo. „Městský úřad o prázdninách pracuje kvůli dovoleným různě, takže máme problémy s domluvami závěrečných zkoušek. Každopádně se snažíme vyhovět všem studentům, aby měli řidičský průkaz do konce srpna hotový,“ sdělil Jelínek.

Víc než spokojená s letním kurzem je třeba studentka Alena Hladká z Nesovic. Zejména proto, že se nemusí učit řídit na namrzlém povrchu nebo za sněhové vánice. „Vybrala jsem si navíc výbornou autoškolu, kde na mě mají čas, můžu si sama naplánovat hodiny, kdy mi to nejvíc vyhovuje, ať už ráno nebo večer,“ těšilo budoucí řidičku. Jedním z důvodů, proč si vybrala letní měsíce, je také to, že se nemusí učit do školy a může se plně soustředit na jízdy. „Možná je o prázdninách o autoškolu větší zájem, ale já osobně to nijak nepociťuji. Učím se už měsíc a za chvíli se chystám na závěrečné zkoušky. Jde to rychle,“ dodala Hladká.

S vysokým počtem studentů v létě se chlubí také instruktor Radek Brtník ze Slavkova u Brna. „Především díky motorkám máme o prázdninách až čtyřiceti procentní nárůst studentů, jelikož v zimě se jezdit nedá. Ale jinak bojujeme o každého, přes rok celkově žáků ubývá, slábnou ročníky,“ podotkl Brtník.

O přeplněných vozidlech zejména mimo letní měsíce nemůže mluvit ani majitel vyškovské autoškoly Karel Punčochář. „Léto je samozřejmě slušné, ale tak jako mají školy málo studentů, tak i my jsme na tom obdobně. Od předešlých let máme pokles až o dvacet procent žadatelů,“ podotkl Punčochář.

BARBORA SITTOVÁ