VYSADÍ STROMY. Lávky tak jsou podle slavkovské mluvčí Veroniky Slámové opět bezpečné. „V následujících týdnech ještě obrousíme a naimpregnujeme původní pochůzné mostnice a plánujeme oplechování nosných oblouků. I nadále pak budeme mosty udržovat a včas vyměňovat vadné díly, abychom maximálně prodloužili jejich životnost. Lávky už sice nejsou zcela nové, přesto můžou svému účelu sloužit ještě řadu dalších let. Pokud na nich ovšem nebudou řádit vandalové," poznamenal šéf slavkovských technických služeb Petr Zvonek.

Jednou z větších akcí, které chce organizace do konce roku stihnout, jsou úpravy rozlivové louky u Prostředníčku za domem s pečovatelskou službou. „Břehy pracovníci osadí vrbovými řízky, které po čase vytvoří nízké keře. Celou zelenou oázu a především nově vytvořenou pěšinu pak bude lemovat osmadvacet stromů," dodala Slámová.

MODERNIZUJÍ OSVĚTLENÍ. Poškozenou lávku přes potok, tentokrát ovšem Rakovec, která se nachází u hřiště ve Slavíkovicích, řeší i rousínovské městské služby. „Práce jsou v plném proudu, lidé ale musí počítat s tím, že je lávka neprůchodná. A to asi do 3. prosince," vzkázal vedoucí Václav Hůlka.

Mimo to služby pracují i na rekonstrukci veřejného osvětlení v ulici U Náhonu, kterou dosud osvětlovaly staré sodíkové lampy. „Aktuálně děláme výkopy, do kterých umístíme nové měděné kabely. Lampy pak nahradíme LED svítidly. Bude jich šest," dodal Hůlka.

Jeho lidé se zaměřují i na průtah Rousínovem. Ten bude hezčí díky rostlinám, které momentálně vysazují.

Služby plánují také náhradní výsadbu stromů, a to na přelomu října a listopadu. Půjde asi o deset kusů. A zvelebení se dočká i Sušilovo náměstí. „Z jižní strany kostela je umístěný kříž z řezaného mramoru. V minulosti byl na tomto místě hřbitov. Kříž chceme doplnit okrasnými hrušněmi," nastínil Hůlka.

ÚPRAVA PARKŮ. Péči o rostliny mají v plánu do konce roku i v Bučovicích. Hlavní náplní přes zimu bude pro pracovníky technických služeb úprava parků. „Už jsme začali s prořezem náletů v Kalvárii a upravili jsme i prostor okolo černčínského rybníka a vykáceli tam keře. V Černčíně dále také vyčistíme prostor za bývalou školou, který si někteří lidé pletou se skládkou," sdělil vedoucí bučovických technických služeb Pavel Klimeš.

Organizace rovněž řeší problémy, které vznikají při přívalových deštích v místní části Marefy. „Budujeme žlab pro zachycení vody. V Marefách pak opravujeme i mostky přes Mouřínovský potok," popsal Klimeš s tím, že je čekají i opravy veřejného osvětlení.

VYMEZÍ KŘIŽOVATKU. Ve Vyškově nyní město dokončuje mapování toho, co letošní suché léto napáchalo za škody na stromech. Ty pak nejenže nahradí, ale současně připravuje i výsadbu nových.

Mimo to se radnice zaměří i na úpravu křižovatky v Hybešově ulici, o které už Vyškovský deník Rovnost informoval. Její vymezení včetně vyznačení přechodu pro chodce vyjde zhruba na dvě stě tisíc korun. „Co se pak týká například oprav chodníků, ty už vzhledem k počasí a nadcházející zimě budeme řešit pouze v opravdu havarijních případech," sdělil vedoucí odboru kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.

CHODNÍK OLEMUJÍ KVĚTINY. Na výsadbu se zaměří i v Ivanovicích na Hané. „Nový chodník po pravé straně v ulici Osvoboditelů chceme doplnit o okrasnou výsadbu. Chodník je dlouhý čtyři sta metrů. Zhruba polovinu z něj pak ozdobí květiny," nastínil starosta Vlastislav Drobílek.